Naučila pandemie Čechy spořit? Podle průzkumu mění návyky i přístup k penězům

Naučila pandemie Čechy spořit? Podle průzkumu mění návyky i přístup k penězům

18. bře 2022 Anna Jurečková 5 min

Doba se mění, inflace roste a lidé si čím dál víc uvědomují, že spořit na klasických účtech nestačí. Podle průzkumu investiční platformy Fondee Češi nejenom odkládají větší částky peněz stranou, ale také se poohlíží po jiných možnostech, jak se svými úsporami naložit. Začít investovat nebo získat lepší přehled o svých financích pomáhají moderní technologie a nové platformy. 

Češi více šetří, ale také hledají způsoby, jak peníze zhodnotit a uchránit před rostoucí inflací. Zvýšil se počet lidí, kteří měsíčně uspoří přes pět tisíc, a také na důchod putují vyšší částky. Vyplynulo to z průzkumu investiční platformy Fondee, který srovnával zjištěná data z ledna 2020 a ze začátku letošního roku. 

Právě obava z nedostatečného důchodu je pro spoustu lidí hlavním hnacím motorem pro lepší přístup k penězům. „Dlouhodobě v našich průzkumech sledujeme, že lidé nemají důvěru ve stát, jenom 13 procent dotazovaných věří, že se o ně stát na stará kolena postará,“ upozorňuje Jan Hlavsa, zakladatel a CEO startupu Fondee. Jeho vizí je přinést do Česka západní styl investování. Součástí těchto snah je i osvěta v oblasti investic a inflace

Nejistota způsobená pandemií a zvyšující se inflace na jedné straně a sílící debata o nutnosti investovat na straně druhé opravdu mění návyky, které máme s penězi a investováním spojené. Ačkoli zdaleka se u nás ještě neinvestuje jako na Západě, máme radost z měnícího se trendu, na který naše průzkumy ukazují. Osobně mě potěšil ještě jeden ukazatel: fakt, že Čechům zůstává na účtech víc peněz pro nenadálé výdaje,“ dodává Hlavsa. 

Výsledky průzkumu dále poukazují na to, že klesá obliba tradičních investičních nástrojů. Zatímco v roce 2020 drželo na stavebním spoření úspory 23 procent dotazovaných, dnes je to pouze 17 procent. Na spořicích a běžných účtech mělo nejvíce svých finančních prostředků 39 procent lidí, o dva roky později je to o devět procent méně. 

Spoření není slučitelné s inflací

O vzdělávání v oblasti financí a investic se snaží také Index finanční gramotnosti, který zároveň nabízí nástroj měření vývoje investiční gramotnosti v čase. Podle průzkumu z října minulého roku si téměř tři čtvrtiny Čechů v investicích nevěří, situace se ale pomalu zlepšuje. Jeden z garantů projektu ekonom Lukáš Kovanda potvrzuje, že pandemie změnila finanční návyky opravdu výrazně. Kromě toho, že Češi začali více nakupovat online a používat bezhotovostní platby, také tolik neutráceli a pustili se do investování. 

„Úspory během pandemie narostly rekordně, lidé se obávali růstu míry nezaměstnanosti. Navíc byla zavřená řada obchodů, nemohlo se moc cestovat, což vedlo k tomu, že lidé neutráceli. Následně se na pořad dne dostala hrozba inflace a Češi začali hledat způsoby, jak jí čelit, a to není slučitelné se spořením. Vrhli se více na investování a opouštěli tradiční spořící nástroje. Přesto ale pořád platí, že na spořicích účtech mají rekordní peníze,“ uvádí. 

Přestože investiční gramotnost v Česku pořád pokulhává, v oblasti investování do kryptoměn a rozvoji kryptoměnové infrastruktury patří podle Kovandy k evropské špičce. Ke slovu se v posledních letech dostávají také nové platformy a aplikace pro investování. „V důsledku inflačních tlaků se lidé začali pídit po možnostech investování a vnímali, že ty možnosti se rozšiřují. Že už to není jenom o bankovním fondu nebo klasických obchodnících s cennými papíry, ale že existují aplikace nebo online platformy, které to umožňují,“ dodává Kovanda. 

Jednodušší investování i efektivní správa financí 

Podobnou službu jako Fondee nabízí společnost Portu. První česká robo-advisory platforma, kterou v roce 2017 založil Radim Krejčí, je místem, kde mohou jednoduše zhodnocovat své volné peníze začátečníci i zkušenější investoři. Zaměřuje se na nízkonákladové a zároveň diverzifikované investice, především do burzovně obchodovaných fondů. Služba na základě vyplněného dotazníku automatizovaně vytvoří investiční strategii na míru. Uživatel následně pošle finanční částku, kterou Portu investuje a dále se o ni stará. 

Se správou financí pomáhá pražský startup Spendee. Mobilní aplikace se spojí s bankami a doporučí lidem, jak ušetřit. Nástroj, který hlídá rozpočet, učí uživatele lépe plánovat měsíční výdaje. Ti si tak snáz vytvoří finanční rezevru nebo našetří větší částku například na nový počítač. Získají také větší přehled o svých penězích, díky čemuž se mohou informovaněji rozmýšlet, jak s nimi naloží. 

Mít svoje peníze pod kontrolou pomáhá i BudgetBakers s aplikací Wallet, která pomáhá flexibilně plánovat a sledovat výdaje. Automaticky načítá bankovní transakce, jež se za pomoci umělé inteligence rozdělí do kategorií a promítnou do rozpočtů a přehledů. Díky nim může uživatel plánovat finanční cíle i na několik let dopředu

Foto: Shutterstock

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články