Fungují náborová videa? HR kampani dodávají potřebnou autenticitu, hodnotí firmy

Fungují náborová videa? HR kampani dodávají potřebnou autenticitu, hodnotí firmy

12. čvn 2019 Petr Woff 4 min

Firmy stále častěji upoutávají případné kandidáty pomocí videí sdílených na internetu. Některé zkoušejí diváka pobavit, jiné navozují spíše seriózní atmosféru. Vybrali jsme různé příklady a zeptali se prezentovaných firem, jestli jejich promo klipy přinesly kýžený efekt. Respondenti se víceméně shodují, že tento formát by sice nefungoval osamoceně, ale komplexní recruiterské kampani dodává potřebnou autenticitu.

Videa na internetu přibývají, jsou stále sledovanější a mají vliv, když se diváci rozhodují mezi nabízenými produkty nebo jinými alternativami. Shrňme si několik čísel:

  • Lidé většinou reagují poté, co zhlédnou video na sociální síti. Například navštíví web prezentované firmy, hledají doplňující informace apod. Mladší lidé přitom reagují častěji než starší ročníky. (Brightcove)
  • 72 % internetových uživatelů preferuje video spíše než text, když hledají informace o produktu nebo službě. (Smart Insights)
  • 74 % respondentů přiznalo, že když nakupují, rozhodují se taky podle videí na sociálních sítích. (Inc.)
  • Zhruba 75 % internetového trafficu, respektive navštěvovaného obsahu, má nyní formu videa. Toto číslo bude pravděpodobně stoupat. (Cisco, FierceVideo)
  • 80 % internetových uživatelů si dokáže vybavit reklamní videa, která viděli během posledních 30 dnů. (Small Business Trends)
  • 88 % marketérů hodnotí jako uspokojivou návratnost investic vložených do videí na sociálních sítích. (Animoto)
  • 93 % marketérů získalo nové zákazníky díky videím na sociálních sítích. (Animoto)
  • Firemní weby, obsahující videa, mají o 157 % vyšší organickou návštěvnost z internetových vyhledávačů. Získávají tedy více uživatelů bez placené proklikové reklamy. (Small Business Trends)
  • Lidé po firmách chtějí spíše informační (vysvětlující, produktová, poradenská), než zábavná (virální) videa. (HubSpot)

Statistiky tedy známe. Nyní se zeptejme několika českých firem, nakolik byla úspěšná jejich náborová videa, s jejichž pomocí hledaly nové talenty.

Trocha teorie a spousta praktických ukázek

„Když jsem přišel poprvý do Symbia, tak jsem tady viděl sbírku pečlivě vybranejch charakterů. Ty vole, fakt jako idioti, jeden jako druhej… A já jsem se začal cejtit jako doma!,” vypráví zaměstnanec digitální agentury Symbio Digital s.r.o. na náborovém videu. Vzápětí svoje kolegy označuje ještě zemitěji, ale dodává, že jsou sehraní. Toto video bylo součástí komplexnější kampaně, která do firmy přivedla dva nové seniorní account managery. „Do propagace jsme nemuseli investovat, stačilo organické šíření. Ale už je to nějaký rok, dnes by to už asi bez nějaké mediální podpory nešlo,” řekl Newsroomu StartupJobs Libor Šimon, jednatel a spolumajitel agentury.

„Prosím tě, na co máš tu kytku?” ptá se zaměstnanec České televize. Kolega odpoví, že jeho manželka slaví 32. narozeniny. „Nekecej! Kulatiny!” konstatuje zvědavec. A oba kolegové se významně uculují na kameru… Pomocí videa, kde uvidíte a uslyšíte řadu dalších ajťáckých vtípků, hledala Česká televize nové webové vývojáře. Diváků našla řádově tisíce, ačkoli... „Vývojářů je na pracovním trhu velmi málo, tudíž jsme ani nepředpokládali, že výrazně přibude uchazečů. Video však bylo přijato velmi pozitivně,” shrnul pro Newsroom František Kovařík, který ve veřejnoprávní televizi vede personalistiku.

„Pěkné video dokáže natočit kdekdo, ale filmová kvalita nemusí stačit k úspěchu,” upozorňuje Marek Dvořák, majitel společnosti Markusfilm s.r.o. O sledovanosti na internetu rozhodují podle něj náhledové fotky, titulky, tagy, popisky, influenceři nebo výkonnostní reklamy. K úspěchu však nemusejí stačit ani propracované teorie a početné lajky. Jako když Marek Dvořák hledal webového vývojáře. „Sledují mě teenageři, pár se jich přihlásilo, ale neměli požadované znalosti,” prozradil Newsroomu autor videa.

Kolegyně v bikinách a zábavné Arduino

Představte si, že nastupujete do nového zaměstnání, jdete po chodbě a náhle - v pootevřené šatně uvidíte svoji novou kolegyni, oblečenou jenom v plavkách. „Zahlédni to nejlepší ze sportovních aktivit,” glosuje situaci ve svém náborovém videu vývojářská společnost Etnetera a.s. „Figurují tam naši skuteční živí kolegové,” potvrdil nám marketingový ředitel Mikuláš Procházka. Prezentaci zpětně hodnotí jako „krok správným směrem”, protože na Youtube.com má tisíce zhlédnutí a byla oceněna v soutěži Zlatý středník, v kategorii Nejlepší firemní videoprezentace.

„Lidi nás opravdu používaj. (...) Když pak je člověk v hospodě na pivu, tak je super vytáhnout - hele, já dělám aplikaci AirBank,” říká spokojený vývojář ve videu, které má opět řádově tisíce shlédnutí. Podle svého zaměstnavatele tak vyjadřuje firemní kulturu a atmosféru, což zapadá do komplexnější náborové kampaně. „Zájemce může na pracovním portálu najít inzerát, pak se půjde podívat na náš web, zhlédne videa a rozhodne se, zda by u nás chtěl pracovat,” uvedla pro Newsroom Jana Karasová, tisková mluvčí Air Bank a.s.

„Ideálního kandidáta baví technologie, zajímá se o programování, po večerech si třeba hraje s Arduinem...” Těmito slovy hledal nového IT recruitera zástupce společnosti Alza.cz a.s. Na Youtube.com má tato prezentace řádově stovky zhlédnutí. „Video rozhodně přivedlo traffic na naše kariérní stránky a reakce byly veskrze pozitivní,” bilancuje Petra Nulíčková, HR Generalist Alzy.

Autor: Petr Woff
Úvodní grafika: Pavel Matějovský

Vyzkoušejte videoprofil na Startupjobs.cz

Vytvoříme vám videoprofil, ve kterém společně představíme vaši vizi, volné pozice, kanceláře, zkrátka skvělou práci, kterou mohou nejlepší uchazeči získat ve vaší firmě! Vaše video umístíme do inzerátů na Startupjobs.cz a během roku 2019 zde vaše prezentace budou zobrazovány přednostně. Zpropagujeme vás i na sociálních sítích. Podrobnosti najdete ZDE, nebo nám rovnou napište na e-mail tereza@startupjobs.cz

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články