Na dluh už od začátku roku. Rozpočet skončil schodkem hned v prvním letošním měsíci
Foto: Unsplash

Na dluh už od začátku roku. Rozpočet skončil schodkem hned v prvním letošním měsíci

1. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci ledna 2023 deficitem ve výši 6,8 miliardy korun. Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil schodek 10,8 miliardy korun.

Za meziročním zhoršením salda o 10,7 miliardy korun stála především lednová pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií (+9,7 mld. Kč), obsluha státního dluhu navýšená výplatou úrokových výnosů z protiinflačních státních dluhopisů (+7,9 mld. Kč), ale i specifika loňského rozpočtového provizoria doprovázená nižším předfinancováním.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) konstatoval, že „výsledek hospodaření rozpočtu odpovídá obvyklému lednovému průběhu meziročně zkreslenému mimo jiné loňským rozpočtovým provizoriem. Platí, že letošní rozpočtový rok bude tranzitní, kdy naším hlavním úkolem je udržet schodek pod 300 miliardami korun. V příštím rozpočtu se již promítne chystaná vládní konsolidace, která musí vrátit české veřejné finance zpět na udržitelnější kolej.“

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články