Jak brzy po porodu lze opět vydělávat peníze? Tady jsou zkušenosti rodičů-podnikatelů

Jak brzy po porodu lze opět vydělávat peníze? Tady jsou zkušenosti rodičů-podnikatelů

2. bře 2019 Petr Woff 3 min

Vzniká v euforii, potom raketově roste, pohlcuje energii svých „zakladatelů” a jako hlavní priorita vyplňuje jejich životy. Mluvíme o startupu. Anebo o dítěti. Ovšem skloubit lze obojí, výdělečnou práci i mateřskou nebo rodičovskou dovolenou - za jistých podmínek, pokud máte zájem, vhodné schopnosti a taky štěstí. Na zkušenosti jsme se zeptali několika mladých rodičů, a přestože každý odpověděl jinak, na jednom ponaučení zřejmě panuje shoda: Je to hodně individuální.

Fantastické filmové hrdinky jako Supergirl nebo Catwoman jsou jenom matným stínem reality. Ve skutečném životě můžeme potkat ženy, které umějí pracovat na několika specializovaných projektech zároveň, přitom působit poeticky i seriózně, a navíc založit novou rodinu. Některé dokonce dokážou kojit, přebalovat a vychovávat potomka a paralelně vydělávat peníze ve stejném tempu jako před porodem. A jiné zase ne, což není žádná ostuda, spíše otázka priorit a taky příležitostí. Překážkou, respektive výzvou může být například tuzemská legislativa.

Těhotná žena obvykle ještě před porodem nastupuje na mateřskou dovolenou, přičemž dostává takzvanou peněžitou pomoc v mateřství na základě předchozího nemocenského pojištění. Takže má smůlu osoba samostatně výdělečně činná, pokud příliš šetřila na sociálních odvodech - tuto pojistnou dávku totiž nedostane. Zaměstnankyně pobírající „mateřskou” pro změnu nesmí vykonávat stejné zaměstnání, kterým se živila naposledy. Zhruba půl roku po porodu obyčejně navazuje rodičovská dovolená a sociální dávka zvaná rodičovský příspěvek, která člověka naopak motivuje, aby zase rychle začal vydělávat, nebo pravidelně prosil partnera o kapesné, eventuálně přešel pouze na kořínkovou stravu.
 

Výhodou bývá home-office

„U prvního dítěte moje představa byla, že nebudu stíhat absolutně nic jiného než péči o něj a domácnost. Realita ale byla taková, že jsem velmi záhy dodělala magisterské studium a pak se psychicky zhroutila z nicnedělání,” vzpomíná překladatelka a PR specialistka Jitka Fialová. úspěšně tedy začala podnikat, přičemž klienty získávala i přes portál Navolnenoze.cz, kde měla zlevněnou prezentaci právě díky svojí životní situaci, kterou doložila rodným listem potomka. „Ani druhé, dokonce ani následně třetí dítě mě prostě nějak nedokázalo zastavit, a to je rozhodně nijak nezanedbávám,” pokračuje Jitka Fialová. Když bylo nejmladšímu půl roku, dostala nabídku od jednoho ze svých klientů - europoslance Tomáše Zdechovského, aby se zúčastnila výběrového řízení na jeho tiskovou mluvčí. Souhlasila, výběrko vyhrála a pro lidoveckého politika pracuje většinou více než 40 hodin týdně.

„Pracovat během rodičovské dovolené lze, pokud matka chce. Já jsem se do zaměstnání na celý úvazek vrátila, když bylo synovi 10 měsíců. Dopoledne hlídala moje máma - jeho babička - odpoledne spal,” souhlasí Lenka Oneata, která tehdy pracovala ve společnosti IBM.

„S přibývajícími měsíci se však režim dítěte mění, spí méně, má větší nároky na pozornost matky, a proto je nutné postupně měnit již zavedené pracovní návyky. Zároveň je třeba počítat i s tím, že když dítě onemocní, potom se bortí všechny plány a padají deadliny v práci,” navazuje Markéta Kohoutková, vedoucí PR oddělení v agentuře Lesensky.cz. Proto doporučuje začínat postupně a vybudovat si potřebné zázemí nejen v rodině.

Všechny tři ženy zmiňují home-office, tedy možnost pracovat z domova, jako vítaný zaměstnanecký benefit.
 

100 tisíc lajků pro moderního fotra

Doma s dítětem ovšem může zůstat taky otec. Například Dominik Landsman tuto příležitost využil, když byl zrovna bez práce. Krátce potom začal psát blog - Deníček moderního fotra, díky kterému se stal úspěšným spisovatelem. Jeho stránka na Facebooku má vysoko přes 100 tisíc lajků.

Autor tohoto článku žasne. Akcelerovat svoji kariéru na rodičovské dovolené by zřejmě nezvládl, protože na hranice svých kreativních možností naráží už po jednom odpoledni, které s dětmi stráví sám, bez partnerky. Naštěstí existují také jiné cesty, které nemusejí být horší. „Je to individuální. Záleží na profesi, povaze dítěte i přístupu konkrétního rodiče. Například moje sestra si během rodičovské dovolené udělala doktorát, zatímco já jsem za uplynulých deset měsíců na rodičáku zvládl napsat jen jeden jediný článek,” říká Petr Jedlička, který před touto životní etapou vedl zahraniční rubriku v Deníku Referendum. Rozlišuje rodičovskou dovolenou jako péči - a jako aktivní vedení k rozvoji osobnosti. Proto například synovi nepouští televizi ani počítač, přestože tuší, že by díky filmovým pohádkám sám mohl odpočívat.
 

Autor: Petr Woff

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články