Lídr z Česka. Projekt DNS4EU, který rozjíždí Evropská komise, řídí brněnská firma Whalebone
Foto: Unsplash

Lídr z Česka. Projekt DNS4EU, který rozjíždí Evropská komise, řídí brněnská firma Whalebone

12. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Poskytnout všem v rámci Evropské unie telefonní seznam internetu, který umožní procházet web pomocí názvů domén namísto řetězců čísel. Takový je cíl projektu DNS4EU, který spouští Evropská komise.

Projekt DNS4EU má sloužit jako alternativa k současným veřejným DNS překladačům nabízeným americkými technologickými giganty. Evropská komise plánuje uchovávat data uživatelů v digitálním europrostoru a poskytovat službu co největšímu počtu Evropanů při dodržení nejvyšších standardů ochrany soukromí. Kvůli maximalizaci ochrany nejen zavede novou veřejnou infrastrukturu, ale zapojí do architektury i telefonní operátory.

Evropská komise počítá se spojením stávající infrastruktury telekomunikačních operátorů a poskytovatelů internetu s novými veřejně přístupnými DNS resolvery. Občanům a institucím nabídne jak bezplatnou službu DNS, tak placené služby s vyššími možnostmi zabezpečení.

Třináctičlenné konsorcium z deseti členských států Evropské unie  bude řídit česká společnost Whalebone podnikající v oblasti kybernetické bezpečnosti a ochrany digitálního života. Od roku 2016 firma poskytuje zabezpečení DNS více než 300 telekomunikačním společnostem, poskytovatelům internetových služeb, podnikům a institucím po celém světě. Uživatele internetu chrání před kybernetickými hrozbami prostřednictvím kombinace identifikace hrozeb a umělé inteligence.

Jako třetí největší člen se na vývoji nové internetové infrastruktury bude podílet Centrum umělé inteligence Fakulty elektrotechnické ČVUT. Jeho dalšími členy jsou Abi Lab (CERTFin IT), CZ.NIC (CZ), deSec (DE), NASK (CERT Polska), National Cyber Security Directorate (RO), Sztaki (Hun-CERT) and Time.lex (BE). Associated partners konsorcia jsou F-Secure (FI), Ministry of Electronic Governance (BG), CESNET (CZ), and Centro Nacional de Cibersegurança (CERT.PT).

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články