Lidé šetří, prodejci smutní. Tržby maloobchodníků klesají už téměř rok
Rostoucí ceny potravin mají dopad na jejich menší prodej (Ilustrační foto: Pexels.com)

Lidé šetří, prodejci smutní. Tržby maloobchodníků klesají už téměř rok

5. dub 2023 Ondřej Černý 1 min

Dvojciferná inflace, obavy z růstu nezaměstnanosti, příprava na horší časy. Tak lze interpretovat další pokles maloobchodního prodeje v řadě. Meziročně se tržby v retailu v únoru 2023 snížily reálně o 6,4 procenta, meziměsíčně klesly o 0,4 procenta.

Meziměsíčně tržby v maloobchodě za potraviny klesly dle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 1,8 procent (meziročně o 7,6 procent), naopak za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,2 procenta (meziročně poklesly o 7,1 procent) a za pohonné hmoty o 1,5 procent (meziročně +0,3 procenta).

Pokles maloobchodních tržeb trvá už od května 2022. „Pokles tržeb pokračoval v prodejnách s výrobky pro domácnost a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, a to desátý měsíc v řadě. V ostatních sortimentních typech specializovaných prodejen s nepotravinářským zbožím se tržby zvýšily. Tržby internetových a zásilkových obchodů klesaly již čtrnáctý měsíc za sebou,“ konstatovala Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články