Kupní síla má dál slábnout. Inflace sice klesá, ale nominální růst mezd také
Foto: Pixabay.com

Kupní síla má dál slábnout. Inflace sice klesá, ale nominální růst mezd také

29. bře 2023 Ondřej Černý 1 min

Zástupci českých bankovních domů očekávají další postupné snižování inflace. V ročním i tříletém časovém horizontu by se dle jejich predikce měla mírně snížit. Počítají také s větším poklesem základních úrokových sazeb České národní banky v průběhu následujících dvanácti měsíců. Kurs koruny má oslabit nad hladinu 24 korun za euro. Prognóza růstu nominálních mezd v letošním roce byla korigována dolů, zatímco vyhlídka na příští rok nahoru.

Jak vyplývá z Inflačního očekávání finančního trhu zveřejněného Českou národní bankou, do jehož přípravy se zapojilo patnáct domácích a dva zahraniční respondenti, inflace má letos poklesnout. Přesto její celoroční průměr dle predikce může přesáhnout deset procent.

Hrubý domácí produkt může dle některých názorů s ohledem na zhoršení domácí spotřeby a mírné ochlazení zahraniční poptávky meziročně poklesnout i v prvním čtvrtletní letošního roku. V příštím roce by pak tahounem oživení české ekonomiky měly být především investice a exporty. Rozjezd spotřeby domácnosti bude pravděpodobně pomalejší.

Pod vlivem nedávných událostí na globálním bankovním trhu kurz koruny od minulého šetření do poloviny března oslabil o 28 haléřů na 23,94 Kč za euro. V měsíčním horizontu analytici v průměru počítají s kurzem okolo 23,81 Kč za euro. V ročním výhledu očekávají jeho oslabení na 24,15 Kč za euro.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články