Konopí je skvělý byznys – proč by nemohly být i kopřivy? Pro startup vybírají miliony, založí ho až pak
Kopřivy slibují skvělou investici, ale umí i popálit. Foto: Pixabay

Konopí je skvělý byznys – proč by nemohly být i kopřivy? Pro startup vybírají miliony, založí ho až pak

8. srp 2022 Petr Blažek 3 min

Biotechnologický startup Nettle Smart má smělé plány a kampaň na platformě Invester. Investorům nabízí možnost „zužitkovat dosud nevyužitý potenciál kopřivy“ a za tři miliony by jim nechal osminu firmy. Tu založí, až vybere peníze.

Kampaň „biotechnologického startupu“ Nettle Smart je pozoruhodná z mnoha důvodů.

Podívejme se kritickým okem na pár pasáží ze stránky projektu na Investeru.

Nabídka Nettle Smart pod lupou

„Tento projekt nabízí exkluzivní možnost investovat do biotechnologického startupu, který má ambici přinášet na český trh zdravé a cenově dostupné potraviny, potravinové doplňky a mnohem víc. Univerzální surovinou, na které bude byznys stát, je zdraví prospěšná a na bílkoviny bohatá kopřiva (anglicky „nettle”).“

Problém je, že ten biotechnologický startup neexistuje. Dál se píše, že ho „v případě zafinancování založí autor projektu společně s platformou INVESTER“.

„Vývojová fáze projektu běží od roku 2018 a projekt staví na práci, která dosud byla odvedena (na trhu byla otestována desítka kopřivových výrobků). Autoři jej dostali do stavu ke spuštění ve velkém průmyslovém měřítku. Aktuálně budují dodavatelské a distribuční řetězce, ladí postupy a chystají reklamní kampaň.“

Projekt uvádí několik osob, které jsou s ním spojeny. Je možné, že zmínění „autoři“ opravdu dostali projekt do nějakého stavu – ale není zřejmé, kdo z jejich minulé práce bude těžit. Není jisté, že to bude slibované s.r.o., potažmo investoři.

„Do budoucna se chystá i tokenizace služby, expanze na zahraniční trhy, výroba kosmetiky, hnojiv, pesticidů a biometanu, skleníky či nádrže. A to vše v rámci cirkulární ekonomiky!“

Při pohledu na tak impozantní výčet se nabízí otázka, jak tohle zvládne startup, jehož vznik závisí na tom, jestli se vyberou tři miliony korun…

„Finance z první fáze využije projekt na produktovou výrobu, rozvoj obchodu, marketing, výkup surovin atd.“

Je těžké si představit, že za tři miliony lze dosáhnout jakéhokoli smysluplného efektu ve všech zmíněných oblastech.

Záhada: investice je zajištěná, a přesto riziková

Co se rizikovosti týče, stránky projektu uvádějí, že „je navíc jištěn zápůjčkou, což znamená, že přinese minimálně 12 % p.a. (v případě pomalejšího rozjezdu investoři obdrží úroky ze zmíněné zápůjčky).“ V jedné z vysvětlivek se investor dozví, že „Projekt je jištěn zápůjčkou mezi INVESTER a nově založenou společnosti v hodnotě 3.000.000 Kč“. Na jiném místě je na toto téma delší text, ale ani z něj není jasné, co je to zápůjčka a jak funguje jako zajištění investice. Evidentně to ale efektivní zajištění není, když je projekt zařazen do rizikové skupiny „C – vyšší riziko“.

Kopřivy na blockchainu a v zahraničí

Za projektem stojí především dva lidé: Radomír Eliáš a Pavel Hála. Eliáš je podle stránek projektu v pozici „CEO projektu“ a „budoucí jednatel společnosti Smart Nettle s.r.o.“. Investoři se o něm dozvědí, že je „profesně business developer, který má za sebou již několik startupů“ a že „primárně se ve své kariéře zaměřuje na krypto a blockchain, Hi-Tech a fintech“.

Pavel Hála je „obchodní partner a pěstitel, který s “kopřivovou” vizí přišel“. A je potřeba říci, že pojem „vize“ je namístě.

Oba zmínění „kopřiváři“ figurují ve vedení „Nettle Net Institute, z.ú.“ („zapsaný ústav“ je veřejně prospěšná neziskovka) a provozují stránky psiinstitute.org. Na nich najdeme projekty globálního dosahu, z nichž jeden je „NETTLE UNIVERSE“. Stránky tohoto projektu jsou psané jazykem Czenglish, se sloganem „WITH THE NETTLE IS EVERYTHING POSSIBLE“. Nechybí na nich tzv. White Paper k tokenům „Nettle Net International Agro“, „Nettle Net International Biochemistry“, „Nettle Net International Industrial“ a „Nettle Net Franchising“.

Nikdo nemůže Eliáše s Hálou obvinit, že by byli troškaři!

…a procento z toho za pouhých 250 tisíc!

Impozantní výčet kopřivových aktivit skupiny okolo Eliáše s Hálou budí dojem, že investor si se stane podílníkem na globálním byznysu. Bohužel, vztahy mezi jednotlivými aktivitami jsou nejasné a bez jejich detailní znalosti není možné určit, co z toho je, a co není relevantní pro projekt, který hledá financování. Navíc, historie nás učí, že podobné spletence aktivit ne vždy vykazují synergie ku prospěchu podílníků…

V každém případě tato investiční příležitost opravdu stojí za pozornost – přinejmenším jako ilustrace, na co všechno je možné vybírat na crowdfundingových platformách peníze.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články