Čím zaujmout investora? Zeptali jsme se Martina Rozhoně, Margarety Křížové a Jaroslava Trojana, podle čeho investovat

Čím zaujmout investora? Zeptali jsme se Martina Rozhoně, Margarety Křížové a Jaroslava Trojana, podle čeho investovat

21. lis 2019 Michala Jendruchová 7 min

Rozjíždíte startup, začínáte podnikat, ale chybí vám dostatečný přísun peněz na rozvoj firmy? Jednou z cest jsou investoři. Jak je ale zaujmout? O cenné rady a zkušenosti se s Newsroomem Startupjobs podělili ti nejpovolanější.

Než se osmělíte oslovit konkrétní osobu, která by měla do vašeho projektu zainvestovat, zvažte, jestli je tou správnou pro váš záměr. Sdílí stejné hodnoty? Máte podobnou vizi? Zjistěte si o ní co nejvíce informací. Newsroom Startupjobs položil známým a zkušeným investorům několik otázek.

MARTIN ROZHOŇ

- Podnikatel a investor. Vybudoval miliardový eshop Vivantis a po jeho prodeji se zaměřuje na pomoc startupům.

První investice, kterou učinil zhruba před deseti lety, skončila špatně. Pět milionů korun, jež vložil do cestovní agentury, která měla se stamilionovými obraty a dynamikou růstu velmi dobře našlápnuto, se nevydařila. „Bohužel se po mé investici zásadně změnily poměry na trhu – do cestování vstoupili velcí hráči, kteří změnili trh, čemuž se nám obtížně konkurovalo. Navíc se dva spolumajitelé rozhádali a začali si vzájemně házet klacky pod nohy, což postupně rozložilo celou společnost. Tuto investici jsem odepsal a odnesl si z ní mnohá poučení,“ říká Martin Rozhoň. Od té doby zainvestoval dalších jedenáct společností, mimo jiné úspěšné VRGineers, o kterém jsme psali zde.

Co láká investora podpořit tak nepředvídatelnou věc, jako je startup?

Investování do startupů je velmi lákavé z hlediska potenciálního zhodnocení peněz, ale extrémně rizikové. Cca 80 % startupů dlouhodobě nepřežije a investoři přijdou o vložené peníze. Dalších cca 19 % startupů přežije, ale není to žádná raketa. A pak je tu to jedno procento startupů, které udělaly díru do světa a píše se o nich v médiích. Já to mám hodně o životním stylu. Baví mne spolutvořit věci, které mi dávají smysl, s fajn lidmi. A když to má nakonec pozitivní finanční efekt, tak je to pro mne ohodnocení dobře odvedené práce a možnost použít vydělané peníze jako palivo do dalších skvělých projektů, jejichž spolutvoření mi bude dělat radost…

Čím vás startup zaujme? Co je to hlavní, čím vás osloví, abyste se o něj začal zajímat?

První, co mne u každého projektu zajímá, jsou foundeři, kteří za ním stojí. Pokud mi sednou - já tomu říkám, že mají dobrou karmu - tak se lze posunout dále, k samotnému projektu, se kterým přichází. Je také zajímavé poznat, jak founder tráví volný čas, protože ten vám o člověku řekne další informace do celkové skládanky.

Nějaká nabídka na investici se ke mně dostane v podstatě každý den. Statistika je taková, že ze 100 nabídek mne cca 50 nějak zaujme, že je studuji, s cca 25 foundery se pak sejdu a do cca 2 projektů nakonec zainvestuji. Je za tím tedy ohromné množství práce, než dojde k investici, která mi dává smysl.

Co rozhodne, že do toho půjdete? Jak dlouho se rozhodujete, co vše tomu předchází?

Nejsem investor střelec, který se po první schůzce rozhodne investovat. Snažím se co nejvíce poznat foundery – kdo jsou, proč to dělají, co od toho očekávají, jak o projektu uvažují atd. Několikrát se potkáme a bavíme se do hloubky o daném byznysu. Já se snažím pochopit, jak o něm uvažují, a obohatit je o svůj úhel pohledu. Pokud na těchto schůzkách naše úhly pohledu rezonují, tak společně dolaďujeme celkovou strategii projektu a následně ji promítáme do čísel v byznys plánu, ze kterého vyjde, kolik je potřeba do daného projektu investovat v jakých fázích peněz.

Následně se bavíme o formě investice, případných koinvestorech a celkovém nastavení fungování mezi investory a foundery (SHA). Pokud to vše plyne k oboustranné spokojenosti, tak se dotáhne právní část investiční dokumentace, podepíše se, odešlou se peníze a začne „jízda na horské dráze“. Doba od prvního kontaktu do stisknutí tlačítka start horské dráhy je tři až šest měsíců.

Co vás spolehlivě odradí?

Foundeři, se kterými si lidsky nesednu. Koukám se na jejich způsob uvažování, hodnoty, schopnost dlouhodobé exekuce projektu. Odradí mě projekt, který není v souladu s mými hodnotami, nebo by mne nebavil. Dále také malý potenciál projektu – když už něčemu věnuji čas a peníze, tak chci, aby to mělo co největší dopad.

ČÍM ZAUJMETE MARTINA ROZHONĚ:

  • Buďte sami sebou.
  • Dělejte to, co opravdu milujete a hluboce vás naplňuje.
  • Dělejte to, jak nejlépe dovedete.


MARGARETA KŘÍŽOVÁ

- Podnikatelka a mentorka

Dvacet let se věnuje poradenství v oblasti podnikání. Pomáhá lidem rozjet startupy, pořádá workshopy, radí, jak hledat investora a jak s ním jednat. Vydala knihu Z deníku investorky. „Ráda se setkávám se začínajícímu podnikateli. Je to inspirativní a dodává to člověku energii, která je na začátku každého nového projektu. Nemusí to být ani při investici. Potkávám se s lidmi na workshopech, v inkubátorech, se kterými spolupracuji, a v podnikatelských soutěžích. Ve většině případů jsou to lidi ochotní pořádně zabrat a tvrdě pracovat. Na druhou stranu jsou i tací, kteří mají super prezentace, ale potkávám je stále a znova s tou jednou prezentací už několik let. Tak ty mě moc nebaví a snažím se jim vyhýbat, protože to je naopak demotivační,“ podotýká Margareta Křížová.

Co láká investora podpořit tak nepředvídatelnou věc, jako je startup?

Řekla bych, že je to hlavně osobnost podnikatele a pak samozřejmě produkt. Ale sebelepší produkt musí za sebou mít někoho, kdo investora přesvědčí svým nadšením, zároveň reálným pohledem na trh a schopností zaujmout zákazníka, stejně jako schopností ten produkt, případně službu prodat. Bez schopnosti prodat nemáte byznys.

Čím vás startup zaujme? Co je to hlavní, čím vás osloví, abyste se o něj začala zajímat?

Nabídky chodí často, ale těch, do kterých by člověk mohl s relativně klidným svědomím zainvestovat, je hodně málo. Vidím naivitu, případně se jedná o malé projekty s nízkou valuací, do kterých nelze investovat rozumnou částku, aniž by si investor matematicky vzato „řekl“ o téměř 100 %, což je samozřejmě hloupost. Proto jsem spíš investorkou času.

Čas, zkušenosti a určitá forma mentoringu je pro mnoho začínajících podnikatelů přínosnější než finanční investice. Často se setkávám s představou, že bude někdo investovat jen do nápadu. Tak to ale nefunguje. Je to investice za podíl ve firmě. Navíc investor je další člověk u stolu, který se chce podílet na některých rozhodnutích, a to může být pro některé podnikatele problém. Prostě nic není zadarmo.

Co vás spolehlivě odradí?

Nadutost, arogance a naivita spojená s nedostatečnou profesionalitou. Což znamená, že někdo přijde bez přípravy, nemá základní čísla, jako je částka, kterou potřebuje, na co ji použije, jaký bude mít investice v daném byznysu efekt, atd.

ČÍM ZAUJMETE MARGARETU KŘÍŽOVOU:

  • Prezentujte stručně, jasně a včetně základních finančních informací.
  • Klidně přiznejte, že něco nevíte. Jsme lidi a rozhodně je to lepší než machrovat a vymýšlet si. Investor to pozná.


JAROSLAV TROJAN

- Mentor a investor z investičního fondu Nation 1 fund. Se startupy má mnohaleté zkušenosti. Investoval do šestnácti projektů. Patřil mezi zakládající členy Credo Ventures.

Investiční fond Nation 1, v kterém Jaroslav Trojan působí, se zaměřujeme na investice především v rané fázi startupů, kdy se často rozhoduje o tom, zda vůbec startup dotáhne svůj produkt a přežije veškeré „porodní bolesti“. „V těchto fázích bývá největší úmrtnost, proto máme mnoho poptávek po investicích,“ říká Jaroslav Trojan s tím, že se snaží být startupům dobrým mentorem a připravit je na to, co je čeká v dalších fázích vývoje.

Co láká investora podpořit tak nepředvídatelnou věc, jako je startup?

Díky startupům dochází k realizacím velmi zajímavých myšlenek, které by nenašly v běžném firemním prostředí uplatnění. Myslím si, že je důležité dávat prostor neotřelým nápadům, podnikavým lidem a týmům i za cenu toho, že to nemusí vždy vyjít v kladných číslech. Pro startupy je to výhodná příležitost i za cenu toho, že budeme mít v budoucnu výměnou za seedovou investici určitý podíl. I tak do toho jdeme s určitým riskem: poskytujeme finanční injekci, energii, čas a know-how, aniž bychom věděli, zda se nám z finančního hlediska v budoucnu vyplatí.

Snažíme se však startupům dávat maximum podpory, proto také v Nation 1 funguje akcelerační program na čtyři měsíce, kdy vedle investice prezenčně pomáháme starupům s růstem, v překonání počátečních problémů i předcházení těm, které je čekají. Tedy nejde jen o výměnu investice za podíl, ale také jim předáváme své know-how, cenné rady, zkušenosti - zkrátka jde o komplexní mentoring.

Čím vás startup zaujme? Co je to hlavní, čím vás osloví, abyste se o něj začal zajímat?

Vedle dobrého nápadu je neméně důležitý také tým, který za startupem stojí. Zajímá mě, jestli a jak kvalitně mají zpracovaný plán a jaká je celková vize. Oslovit mě tedy musí celý tento mix. Určitou roli sehrají také osobní sympatie a má předchozí zkušenost s podobnými startupy. Startupů stále přibývá a velká část z nich potřebuje zainvestovat, proto se na nás obrací poměrně v hojném počtu.

Co rozhodne, že do toho půjdete? Jak dlouho se rozhodujete, co vše tomu předchází?

Vždy se snažím startup a lidi kolem něj co nejvíce poznat, to chvilku trvá. Rozhodující je pro mě zapálení členů týmu, celková nálada a chuť růst.

Co vás spolehlivě odradí?

Nemám rád laxnost, nepřipravenost a celkově lenost. Pokud chce člověk se svým startupem uspět, musí se mu plně věnovat a mít jasnou vizi.

(Minidotazník Čím zaujmete... Jaroslav Trojan nevyplnil, pozn. red.)

Foto: Unsplash, archiv investorů

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články