Investiční fond i&i Bio vložil osm milionů korun do českého spin-offu Sophomer

15. bře 2023 Anna Jurečková 1 min

Startup z akademického prostředí Sophomer vyvíjí materiál SophoMer F10. Tento polymer dokáže v imunochemických testech nahradit bovinní sérový albumin (BSA), k jehož výrobě je potřeba hovězí sérum. Prvním investorem spin-offu se stal investiční fond i&i Biotech Fund (i&i Bio), který vznikl v září 2021 se záměrem usnadnit biotechnologickým akademickým projektům cestu na trh. Do Sophomeru vložil osm milionů korun.

„Díky tomu, že při výrobě našeho polymeru není třeba žádné složky živočišného původu, odpadá problém s výskytem patogenů a s ním spojená nutnost udělení veterinárních certifikátů. Umožňuje nám to také vyrábět jednotlivé šarže ve standardizované kvalitě, což je v současné době jinak velmi náročné. Zároveň je SophoMer F10 oproti BSA minimálně pětkrát účinnější,“ vysvětluje Martin Burkhard, výkonný ředitel Sophomeru.

Spin-off vznikl na konci roku 2022 jako výsledek spolupráce Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, firmy Elisa Development a bio-inovačního centra i&i Prague. Získané prostředky využije na další vývoj technologie, posílení týmu a otevření nové laboratoře na Praze 10.

„Na tomto mladém českém startupu nás zaujala především jeho dynamika. V rekordně krátkém čase dokázala firma vyřešit podepsání licenční smlouvy, rozběhnout provoz, získat první zakázku či uvést svůj první výrobek na trh. Věříme jejich vědě i schopnosti zaujmout průmyslové partnery,“ komentuje investici Tomáš Maršálek, finanční ředitel i&i Bio.

PŘEČTĚTE SI: Zase o krok blíž k úspěšnější léčbě rakoviny. Nový investiční fond i&i Bio letos podpořil už tři biotechnologické startupy

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články