Investice v těžké době: 30 procent zaměstnanců propustit, o 30 procent nižší valuace, preferenční výnos pro investora
Ilustrační foto: Pixabay

Investice v těžké době: 30 procent zaměstnanců propustit, o 30 procent nižší valuace, preferenční výnos pro investora

22. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

Izraelský startup Bizzabo, který vyvíjí platformu pro snazší organizování a marketingové vytěžení všemožných „eventů“, vyjednává investici 35 milionů dolarů. Na veřejnost se dostaly dokumenty z vyjednávání s americkým fondem Insight Partners. Jeho podmínky, za nichž je ochoten vést další investiční kolo, stojí za publikaci, protože  jde asi o model, který bude s narůstající krizí čím dál častější.

Startup Bizzabo měl při zatím posledním investičním kole valuaci téměř 300 milionů dolarů. Vlivem okolností neplní plánované cíle a aktuálně odhaduje, že v roce 2022 jeho výnosy zůstanou na 29 milionech dolarů. Za poslední půlrok přitom provedl čtyři akvizice – ale rychle se zhoršující situace na trhu ho přinutila revidovat plány, propustit 30 procent zaměstnanců a hledat záchranné financování.

Podle uniklých dokumentů vyjednává Bizzabo o investici ve výši 15 milionů dolarů; pro porovnání, v minulém kole E získal 138 milionů dolarů. Toto kolo má však proběhnout při valuaci snížené o 30 procent, na 200 milionů dolarů. Insight Partners navíc požaduje pro tuto investici preferenční režim: v případě exitu by měl z výnosu dostat trojnásobek své poslední investice, a to ještě předtím, než se bude výnos dělit mezi investory podle běžného klíče.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články