Impact-driven: Špatně se to překládá, ale je tam hodně peněz
Představy o dobru se mění. A zdroje jsou. Foto: Pixabay

Impact-driven: Špatně se to překládá, ale je tam hodně peněz

29. srp 2022 Petr Blažek 1 min

Server EU Startups publikoval zajímavý článek o investování do startupů, které se snaží pomoci s řešením nějakého společenského problému. Tyto takzvané impact-driven startupy (časté jsou v oborech jako zdravotnictví nebo životní prostředí) byly často považovány za sice záslužné, ale málo profitabilní – a proto jen obtížně získávaly financování. To se však mění.

Zmíněný článek cituje report, podle něhož je celkový globální objem „impact investments“, tedy investic, které mají přinést nějaký pozitivní dopad (ve smyslu řešení společenských problémů) 715 miliard dolarů (téměř 30 bilionů korun). Podstatný je podle EU Startups také HR efekt společenské odpovědnosti: „impact-driven“ firmy mají údajně větší šanci přilákat talentované zaměstnance, především z věkové skupiny miléniálů (zhruba ročníky 1981 až 1996).

Jako příklady evropských „impact-driven“ startupů zmiňuje EU Startups  francouzský InnovaFeed (biotechnologie – proteiny z hmyzu), německý edtech Kiron (vzdělávání uprchlíků pomocí digitálních nástrojů), švédsko-americký Blisser (zábavně-vzdělávací platforma), a další dva švédské startupy: Mimbly (filtry na mikroplasty k automatickým pračkám) a Growloop (HR platforma).

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články