Google jednal nezákonně, potvrdil Evropský soud. Rekordní pokutu gigantovi však zmírnil
Google uložil výrobcům mobilních zařízení se systémem Android nezákonná omezení. foto: Pixabay.com

Google jednal nezákonně, potvrdil Evropský soud. Rekordní pokutu gigantovi však zmírnil

14. zář 2022 Anna Jurečková 1 min

Soudní spor z roku 2018 dospěl k verdiktu. Evropský soud potvrdil nezákonné jednání společnosti Google a udělil pokutu ve výši 4,1 miliardy eur (zhruba 101 miliard korun) za zneužití mobilního operačního systému Android k maření činnosti konkurentů. Původně měl technologický gigant uhradit rekordní částku 4,34 miliardy eur (cca 106,5 miliardy korun).

Jde o rekordní pokutu za porušení antimonopolních pravidel. Oproti původní částce navržené Evropskou komisí, proti které se Google odvolal, jde jen o mírné snížení. Rozhodl o tom Tribunál Soudního dvora Evropské unie. Případ by se mohl stát precedensem ke zvýšení tlaku regulačních orgánů na ostatní dominantní subjekty.

„Tribunál do značné míry potvrdil rozhodnutí Komise, že společnost Google uložila výrobcům mobilních zařízení se systémem Android a provozovatelům mobilních sítí nezákonná omezení s cílem upevnit dominantní postavení svého vyhledávače,“ uvedl soud, jak informovala agentura Reuters.

„Jsme zklamáni, že soud nezrušil rozhodnutí v plném rozsahu. Android přinesl větší, nikoli menší výběr pro všechny uživatele a podporuje tisíce úspěšných podniků v Evropě i po celém světě,“ komentuje verdikt mluvčí Googlu.

Google měl svými pravidly komplikovat vstup do mobilního ekosystému Androidu i českému internetovému vyhledávači Seznam.cz, uvedl server Lupa. Seznam nyní požaduje kompenzaci ve výši deseti miliard korun.

Nejedná se však o první sankce vůči Googlu. Evropská unie jej pokutovala již v roce 2017 a 2019, kdy bylo hlavním důvodem rovněž zneužívání svého postavení nebo omezování konkurence. V roce 2021 spor prohrál a musel uhradit částku 2,42 miliardy eur (cca 59,5 miliardy korun).

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články