Hlavní město podpoří startupy Asistenčními vouchery: cílem je pomoci jim připravit velké české i mezinárodní projekty
Ilustrační foto: bearfotos (Freepik)

Hlavní město podpoří startupy Asistenčními vouchery: cílem je pomoci jim připravit velké české i mezinárodní projekty

15. zář 2022 Ivan Horák 2 min

Prvních šestnáct projektů schválili pražští zastupitelé v dotačním programu Asistenční vouchery hlavního města Prahy. Jedná se například o sdílené datové úložiště, podporu podnikavosti, rozvoj startupového ekosystému, řešení otázek dlouhověkosti, vybudování centra pro vývoj a výrobu léčiv, umělou inteligenci v dopravě, robotizaci ve stavebnictví nebo mobilní 3D tiskovou sestavu.

Asistenční vouchery vyhlásila Praha společně Pražským inovačním institutem pro startupy, další firmy, vědecko-výzkumné instituce a vysoké školy, které mají sídlo či pobočku v hlavním městě. Celkem je pro Asistenční vouchery v letošním roce alokována částka dvanáct milionů korun. Přihlášku poslalo 37 projektů a do hodnocení jich bylo přijato třicet; šestnáct již bylo schváleno, u čtrnácti ještě probíhá hodnocení.

Čtyři projekty ze šestnácti schválených pocházejí z dílen vysokých škol, další dva vytvořily vysokoškolské spin-offy a deset patří malým a středním pražským podnikům. „Máme radost z toho, jaký byl o vouchery zájem. Proto s nimi chceme pokračovat i v nově připravovaném projektu smart akcelerátoru pro Prahu z výzvy Operačního programu Jan Amos Komenský, což doporučila i Pražská inovační rada,“ uvádí inovační manažer Prahy Tomáš Lapáček.

Dotační program Asistenční vouchery je určen na přípravu a vypracování dokumentace projektu, který může pro svou realizaci získat finanční prostředky z národních i mezinárodních zdrojů nebo z místních rozpočtů či z vlastních zdrojů žadatele v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Přestože na jeden projekt připadá v průměru necelých půl milionu korun, jde o velké projekty. Celková hodnota prvních šestnácti připravovaných projektů v součtu přesahuje osm miliard korun.

Navzdory velké „finanční páce“ nejsou všichni z tohoto programu nadšeni. Například ekonom Lukáš Kovanda ve své reakci pro SJ News uvedl: „Praha nyní potřebuje důležitější věci než dotace na podporu inovací. Inovace, jsou-li opravdu přínosné, se prosadí bez dotací. Takto navíc hrozí, že se z peněz daňových poplatníků bude podporovat něco, co ani inovací není. O tom, jaký subjekt peníze získá, rozhoduje úředník od stolu, často bez podnikatelských zkušeností. Navíc rozdělování veřejných peněz na podobné věci má korupční potenciál,“ upozorňuje Kovanda, který je hlavním ekonomem Trinity Bank.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články