Anděl strážný se jmenuje GINA. Když jde o život, český vynález šetří čas a naviguje záchranáře

Anděl strážný se jmenuje GINA. Když jde o život, český vynález šetří čas a naviguje záchranáře

12. čvn 2019 Petr Woff 3 min

"Chceme změnit svět, samozřejmě k lepšímu!" Takhle nějak znějí četné firemní vize, ovšem mladá brněnská společnost GINA Software opravdu naplňuje vznešené ambice. Když dojde k dopravní nehodě, propukne požár nebo se rozzuří jiné živly, naviguje zdravotníky, hasiče a policisty, aby rychleji a spolehlivě dorazili k cíli. GINA pomáhá taky neziskovým organizacím při práci v ozbrojených konfliktech a humanitárních krizích.

12. ledna 2010 kolem 17. hodiny místního času ztratili Haiťané pevnou půdu pod nohama. Jejich země se otřásla, načež začaly padat domy a hroutila se infrastruktura. Haiti, které má zhruba tolik občanů jako Česká republika, tehdy ztratilo statisíce lidských životů. Solidární instituce a jedinci do zbídačeného karibského státu posílali potraviny, léky nebo jiné praktické věci. Tři studenti Vysokého učení technického v Brně, Zbyněk Poulíček, Petra Černá a Boris Procházka zaznamenali, že v poničené oblasti chybí ještě něco jiného.

„Vyvinuli mapový softwarový program GINA - Geografického INformačního Asistenta, jenž byl ještě téhož roku použitý na Haiti, aby pomohl zkoordinovat záchranáře a další pracovníky,” napsal na svém blogu Bill Gates, spoluzakladatel a bývalý ředitel Microsoftu. O nové české technologii následně pozitivně hovořili taky jeho následovníci, kteří ve zmíněné společnosti přebrali ředitelské kormidlo: Steve Ballmer a Satya Nadella. GINA totiž nadále pomáhá nejen v rozvojovém světě, ale obstála i na technologicky rozvinutých trzích, včetně toho tuzemského.

Posádky se vidí na dynamické mapě

Následující video ukazuje, jak GINA funguje v praxi, například když dojde k dopravní nehodě. K bouračce mají co nejrychleji přijet především hasiči a zdravotníci, jejichž krizový manažer sedí u počítače a na monitoru sleduje dynamickou mapu. Vidí nejen statické linie městských čtvrtí a ulic, ale taky aktuální pohyb svých kolegů a dalších bezpečnostních složek, stejně jako neočekávané překážky. Záchrannou akci tedy může koordinovat a kontrolovat po celou dobu podle momentální situace.

Řidič záchranky, hasičského nebo policejního vozu má mezitím na palubní desce tablet a na displeji vidí nejlepší možnou cestu - což nutně nemusí být nejkratší trasa, například kvůli nečekaným dopravním uzavírkám. Technologie ukazuje rovněž polohu hydrantů, evakuační plány budov nebo seznamy nebezpečných látek, takže se posádka během cesty může efektivněji připravovat na zásah. Jednotlivé bezpečnostní jednotky navíc vědí o sobě navzájem, a mohou tak koordinovat svůj dojezd.

Lepší přehled ve více než 30 zemích

GINA není prvním orientačním softwarem, ovšem podle svých uživatelů má oproti alternativám několik předností. „Navigace jsme měli již dříve, ale od jiné firmy a na jiném hardwaru. Nové běží na operačním systému Android a zahrnují rozšířené funkce. Data jsou přenášena bezpečněji, máme více mapových podkladů a lepší přehled,” shrnul pro Newsroom Patrik Merhaut, vedoucí Zdravotnického operačního střediska Středočeského kraje. „Dneska všechna operační střediska - nejen Zdravotnické záchranné služby, ale i Policie ČR a Hasičského záchranného sboru - komunikují přes toto rozhraní a během společných zásahů jsou všechna data sdílena,” doplňuje.

GINA našla uživatele ve více než 30 zemích. Přitom nehovoříme pouze o využití při nehodách - často jde o dlouhodobé humanitární a ozbrojené konflikty, ve kterých pomáhají nevládní neziskové organizace. GINA má speciální verzi taky pro záchranné vrtulníky nebo pro mobilní telefony, například pro případ uživatelova únosu.

„S velkou většinou našich klientů spolupracujeme na základě NDA (Non-Disclosure Agreement, smlouvy o mlčenlivosti, pozn. red.), takže o nich nemůžeme příliš referovat. Ze stejného důvodu ani cíleně nesbíráme zaznamenaná data,” řekl nám Vít Olšák, marketingový ředitel samotné GINA Software s.r.o.

Ta vznikla už v roce 2010 a dodnes v ní působí trojice zakladatelů: Zbyněk Poulíček (spoluvlastník, jednatel a výkonný ředitel), Boris Procházka (spoluvlastník a jednatel) a Petra Černá (spoluvlastník). Jde o první startup, do kterého investičně vstoupila JIC Ventures s.r.o. (společnost Jihomoravského kraje, města Brna a tamních vysokých škol).

Gina Software dosahuje ročním obratem zhruba 50 milionů Kč, za poslední rok v tomto ohledu vyrostla téměř o 250 %. Fakturované ceny jejího hardwaru a softwaru podléhají obchodnímu tajemství, navíc vždycky záleží na individuálních zákaznících a jejich specifických projektech. Přece jenom jsme však vyzvěděli orientační modelovou částku. „Například cena produktu pro hasiče (GINA Tablet - plná verze) se pohybuje v nižších desítkách tisíc Kč," prozrazuje Vít Olšák.

Autor: Petr Woff
Fotografie: Pixabay.com, GINA Software

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články