Firmám se osvědčil čtyřdenní pracovní týden. Produktivita neklesla, zaměstnanci jsou šťastnější
Foto: Unsplash

Firmám se osvědčil čtyřdenní pracovní týden. Produktivita neklesla, zaměstnanci jsou šťastnější

21. úno 2023 Ondřej Černý 2 min

Pracovat čtyři dny místo pěti za stejné peníze přináší výhody. Minimálně zaměstnancům. Ale právě na nich úspěšné firmy stojí. A jsou ochotny čas strávený v práci o jeden den v týdnu zkrátit, protože v konečném důsledku na tom netratí ani ony.

Na začátku roku 2022 začala kampaň 4 Day Week Campaign, 4 Day Week Global and Autonomy. Spustila ji organizace 4 Day Week Global. Během šesti měsíců od června do prosince 2022 se celkem 61 neziskových organizací a firem z oblasti personalistiky, softwaru a výroby po celém Spojeném království zkušebního programu zahrnující čtyřdenní pracovní týden zúčastnilo.

Z výsledků vyplynulo, že zkrácený pracovní týden při zachování plné mzdy přináší řadu výhod, především pro zaměstnance a jejich zdraví. Většina zúčastněných zaměstnanců byla šťastnější. Tvrdili také, že díky volnému dni na zotavení, se do práce vrací lépe připravení a počítají s tím, že během čtyř dní stihnou stejně, nebo dokonce více práce než za standardních pět pracovních dní.

Juliet Schor z Boston College, která se společně s univerzitami v Oxfordu a Cambridge na průzkumu podílela, konstatovala, že šestiměsíční test nedal jasnou odpověď, nakolik čtyřdenní pracovní týden ovlivnil produktivitu práce. „Víme ale, a to na základě dalších metrik, ať už mluvíme o příjmech, úbytku pracovní síly, osobním hodnocení produktivity, pohodě zaměstnanců nebo nákladech, že přínosy čtyřdenního pracovního týdne jsou zřejmé,“ uvedla Schor.

Postoj zaměstnanců do budoucna plánuje reflektovat drtivá většina z 61 organizací, které se šestiměsíčního testu zúčastnily. Ve čtyřdenním pracovním týdnu bude dále pokračovat 56 z nich, osmnáct jich novinku zavádí natrvalo.

Většina zúčastněných firem uvedla, že i při zkráceném pracovním týdnu zůstala produktivita na stejné úrovni. Přínosem, který kvitovaly bylo, že při čtyřdenním pracovním týdnu zaměstnanci ve výrazně menší míře podávali výpověď.

Organizátoři kampaně mají za to, že výsledek studie by mohl být předzvěstí posunu v přístupu firem. Blíží se dle nich doba, kdy zaměstnanci budou mít jednodenní přestávku během pracovního týdne, nebo se víkend prodlouží na tři dny.

PŘEČTĚTE SI: Čtyřdenní pracovní týden? Pro Čechy otázka budoucnosti, pro Islanďany běžný režim. Američané a Kanaďané si ho otestují už letos v říjnu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články