Elon Musk, co odvajgluje svět. Český podnikatel se pustil do boje s nedopalky

Elon Musk, co odvajgluje svět. Český podnikatel se pustil do boje s nedopalky

25. bře 2023 Redakce 1 min

Cigaretový nedopalek odhozený na zem se rozkládá až 15 let a patří k jedněm z nejrozšířenějších zdrojů plastového odpadu na světě vůbec. Zatočit s nimi se rozhodl Petr Kukla přezdívaný Vajgl.

„Češi jsou v třídění špička, a když jsme se naučili třídit, tak se naučíme i nezahazovat vajgly, a já k tomu mám v úmyslu přispět, chci být Elon Musk, co odvajgluje svět, nebo Steve Jobs s popelníčkama a popelníkama,“ vysvětluje svou motivaci zakladatel iniciativy Bezvajglu.cz, který posledních osm let nabízí uvědomělým kuřákům alternativu, jak naložit s cigaretovým nedopalkem šetrně vůči životnímu prostředí.

Vajgl, nedopalek, špaček, oharek… tolik označení pro něco tak malého a zároveň škodlivého. Iniciativa BezVajglu.cz vznikla s myšlenkou vyčistit naše okolí od cigaretových nedopalků, které nejen nelahodí oku, ale vážně znečišťují životní prostředí. Obsahují stovky toxických, karcinogenních a také několik radioaktivních látek, které se vsakují do země a podzemních vod, které jsou tak kontaminovány. Národního institut pro technologie (ENEA) navíc varuje, že spolknutí nedopalku může způsobit ochrnutí malého dítěte.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články