Dříve sloužila těžbě zlata, dnes v ní těží data robotičtí psi. Vědci z FEL ČVUT vyrazili s roboty do průzkumné rudné štoly
Součástí experimentu byla i tvorba detailního 3D modelu důlního komplexu. Foto: FEL ČVUT

Dříve sloužila těžbě zlata, dnes v ní těží data robotičtí psi. Vědci z FEL ČVUT vyrazili s roboty do průzkumné rudné štoly

6. dub 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Nasazení robotů je nutné otestovat mimo laboratorní podmínky. Reálná data jsou totiž nad zlato – a v tomto případě to platí doslova. Pro testování algoritmů modelování signálu si výzkumníci z Centra umělé inteligence FEL ČVUT zvolili průzkumný důl Halíře, který původně sloužil k těžbě zlata.

Jeho unikátní kosočtvercový profil umožnil týmu ověřit, zda algoritmy obstojí i v reálném prostředí. Vhodně se v něm projevily i některé pokročilé vlastnosti šíření signálu vázané například na vlnovodnost tunelů. Vědci zde proto nasadili několik kolových a kráčejících robotů v rámci výzkumu plně autonomního pohybu a prohledávání podzemních prostor.

Za cíl mise si zvolili modelování šíření signálu a stavbu ad hoc komunikační sítě v náročném prostředí. „Naše roboty umí podzemní prostory autonomně prozkoumávat, hledat v nich předem definované objekty nebo konstruovat 3D model prostředí,“ popisuje schopnosti robotů Jan Bayer z FEL ČVUT.

Během důlního průzkumu vznikl také přesný 3D model dolu, který k propagaci využije Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, pod které důl spadá. Od dubna je štola Halíře spolu se štolami sv. Josefa a sv. Antonína Paduánského přístupná veřejnosti. „Spolupráci s FEL ČVUT vítám a podporuji. Kromě nevšedního zážitku, kdy štolu navštívili robotičtí psi, máme k dispozici výsledky výzkumu, které využijeme v muzejní expozici zlata na interaktivním panelu,” říká ředitelka muzea Šárka Juřinová.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články