Dominance bitcoinu trvá. Hodnota kryptoměn loni propadla téměř o dvě třetiny
Foto: Unsplash

Dominance bitcoinu trvá. Hodnota kryptoměn loni propadla téměř o dvě třetiny

19. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Na rok 2022 by většina investorů nejradši zapomněla. Nejinak je tomu na trhu s kryptoměnami. Zatímco na začátku roku byla hodnota celého trhu 2,25 bilionu dolarů, ke konci roku 2022 se snížila na úroveň 795 miliard dolarů. Tržní kapitalizace kryptoměn tak za dvanáct měsíců poklesla o 64 procent.

Jak vyplývá z výroční zprávy z trhu kryptoměn 2022 vypracované slovenskou společností Fumbi, která nabízí jednoduchou platformu, přes kterou si zájemci mohou nakoupit z širokého portfolia kryptoměn, klesající trend dominance bitcoinu výrazně zpomalil. Jeho postavení se téměř nezměnilo a v průběhu loňského roku kleslo pouze o 0,4 procentního bodu ze 40,5 % na 40,1 % na konci roku. Posílily naopak některé alternativní kryptoměny jako je Ethereum, Tether a BNB.

Horší to bylo s hodnotou kryptoměn. Bitcoin otevřel rok 2022 na hodnotě 46 300 dolarů, uzavřel ho na 16 557 dolarech. Za rok se tak jeho hodnota snížila o 64,23 procenta. Nejníže klesla loni v listopadu během krize kryptoměny FTX, kdy se bitcoin v jednu chvíli propadl až na 15 500 dolarů.

Že loni z pohledu kryptoměn nešlo o dobrý rok dokazuje i skutečnost, že bitcoin loni zaznamenal osm měsíců se záporným měsíčním výnosem. Úplně nejhorším měsícem se stal červen, kdy jeho cena propadla o 37,28 procent.

Podobný propad zaznamenala i dvojka na trhu kryptoměn ethereum. Rok 2022 zahajovala na ceně 3 683 dolarů, o dvanáct měsíců později ho uzavírala na hodnotě 1 198 dolarů. Poklesla tak o 75,5 procenta oproti maximu své hodnoty, kterého kryptoměna dosáhla v listopadu 2021.

Menší propad loni zaznamenaly stablecoiny, kryptoměny, u nichž je cena navázána na referenční aktivum, kterým jsou buď národní měny, komodity obchodované na burze nebo jiná kryptoměna. Mezi stablecoiny s nejvyšší tržní kapitalizací patřily USDT (téměř 66,3 miliardy dolarů) a USDC (42,2 miliardy dolarů).

Tradičnější stablecoiny jako DAI a USDT ztratily značnou část své tržní kapitalizace. V případě USDT to bylo přibližně 15 procent, DAI dokonce více než 42 procent své tržní kapitalizace. Poptávka po stablecoinu FRAX klesla o 43 procent.

Největším stablecoinem na trhu zůstává i nadále Tether s tržní kapitalizací 65 miliard dolarů.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články