Domácnosti šetřily, přesto HDP loni vzrostl o 2,4 procenta
Foto: Unsplash

Domácnosti šetřily, přesto HDP loni vzrostl o 2,4 procenta

3. bře 2023 Ondřej Černý 1 min

Hrubý domácí produkt České republiky ve 4. čtvrtletí 2022 mezičtvrtletně vzrostl o 0,4 procenta, meziročně o 0,2 procenta. Za celý rok 2022 se zvýšil o o 2,4 procenta.

Z údajů očištěných o cenové vlivy a sezónnosti zveřejněných Českým statistickým úřadem vyplývá, že hlavními faktory celoročního růstu byly výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávka. Negativní vliv měly výdaje na konečnou spotřebu domácností, které poklesly o 0,7 procentního bodu.

Ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet konstatoval, že „výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně snížily o 2,8 procenta. Meziročně klesly o 5,5 procenta, kde byl největší propad zaznamenán u nákupů předmětů dlouhodobé spotřeby. Významně klesaly i výdaje na potraviny, které se meziročně snížily o více než 10 procent, ale pokles byl zaznamenán i u dalších položek. Rostly pouze výdaje za služby,“ uvedl Kermiet.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) vzrostla ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 procenta a meziročně o 1,0 procento. V mezičtvrtletním srovnání nejvíce přispěl k růstu HPH zpracovatelský průmysl (+1,6 procent). Dařilo se také peněžnictví a pojišťovnictví (+3,6 procent) a činnostem v oblasti nemovitostí (+2,4 procent). Pokles naopak zaznamenala skupina informačních a komunikačních činností (-1,4 procent) a profesních, vědeckých, technických a administrativních činností (-0,3 procent). Ve srovnání s rokem 2021 HPH loni vzrostl o 2,5 procenta.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články