Do Česka míří EdTech startup, který pomáhá středoškolákům dostat se na Harvard, Yale či Oxford

Do Česka míří EdTech startup, který pomáhá středoškolákům dostat se na Harvard, Yale či Oxford

6. kvě 2022 Šárka Mrázová 4 min

Investiční fond Depo Ventures chce přivést do Česka rumunský startup Upgrade Academy, který poskytuje středoškolákům mentorskou podporu při podání přihlášky na prestižní světové univerzity a další poradenství. Startup získal v rámci mezinárodního investičního kola zhruba 450 tisíc eur (přes 11 milionů korun), které využije pro expanzi na evropské trhy a vývoj produktů. Konkrétně Depo Ventures dalo částku 50 tisíc eur (přes 1,2 milionu korun). „Je velmi pravděpodobné, že Upgrade Academy v druhé polovině tohoto roku expanduje na český trh,” řekl serveru StartupJobs Newsroom partner Depo Ventures Jan Krahulík.

Andělský fond vnímá podporu startupů z oblasti vzdělávacích technologií, tedy EdTechu, jako velkou příležitost. Jde celosvětově o rychle rostoucí trh, což je důvodem, proč se chce podle Krahulíka na tuto oblast jako investor zaměřit. Aktuálně se hodnota tohoto trhu odhaduje celosvětově na 250 miliard dolarů, do pěti let by se měla podle Krahulíka dostat zhruba na trojnásobek.

„Upgrade Academy do této doby působilo primárně v Rumunsku, s tím, že expanze ho teprve čeká. Samozřejmě jedním z potenciálních trhů je Česká republika. I to byl důvod, proč jsme do startupu investovali. V současné době aktivně pomáháme právě finišovat feasibility study o tom, které trhy mají největší potenciál. Samotná expanze začne pak v druhé polovině tohoto roku,” řekl Krahulík. Startup vznikl v roce 2017, nyní sídlí v Londýně. 

Rumunský tým Upgrade Academy 

Jako mentoringová online platforma, kterou založil absolvent Harvardovy univerzity Tinu Bosînceanu, poskytuje středoškolským studentům individuální podporu před přijímacím řízením a pomáhá vysokoškolákům i v začátcích na univerzitě. Tým startupu tvoří absolventi prestižních univerzit, jako jsou americký Harvard a Yale či britský Oxfordu, Cambridge a skotský St. Andrews. Startup o sobě tvrdí, že dokáže pomoci na prestižní univerzity až 84 procentům přihlášených studentů a zvýšit až trojnásobně jejich šance. 

Do aktuálního investorského kola Upgrade Academy se kromě Depo Ventures zapojili investoři z akcelerátoru zaměřeného na edukativní technologie Supercharges Ventures, sítě andělských investorů Growceanu Angel Investment a SeedBlink a další drobní investoři. 



Partner DEPO Ventures Jan Krahulík

„Ačkoliv se jedná o mladou společnost, má na svou fázi už velmi dobré příjmy. Upgrade Academy se skvěle etablovala na rumunském trhu, potvrdila, že je tam pro ni místo, a teď ji čeká agresivní expanze do zahraničí. A u toho jsme chtěli být,” konstatoval Krahulík. Upgrade Academy je podle něj jedním z dalších projektů v kategorii edukativní technologie, který má Depo Ventures v portfoliu, a vnímá synergie mezi jednotlivými společnostmi. Zakladatele platformy považuje za velmi akčního člověka s jasnou vizí. 

Andělské fondy Depo Ventures investují zejména do startupů v raných fázích vývoje. Uskutečnily již celkem 20 investic. Mezi nimi vyčnívají například Tatum, SmartGuide či Oxus.AI. Krahulík tvrdí, že do výběru studentů v Upgrade Academy nebude Depo Ventures nijak zasahovat. Konzultuje spíše procesy oslovování studentů, správnou akviziční strategii i matching s mentory. 

„Já osobně jsem si prošel celým selekčním a onboardingovým procesem mentorů, abych věděl, jakou kvalitu Upgrade Academy studentům nabízí, a musím říct, že jsou opravdu dobře připraveni,” dodal Krahulík. Určitě bude Depo Ventures podle něj ale pomáhat s výběrem šéfa obchodu a usilovat o to, aby Upgrade Academy prošlo co nejvíce Čechů.

Foto: DEPO Ventures, Upgrade Academy

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články