Detecio: Jak dvojice studentů bojuje proti šíření nelegálního obsahu na internetu

Detecio: Jak dvojice studentů bojuje proti šíření nelegálního obsahu na internetu

19. lis 2018 Redakce 4 min

Na začátek několik statistik: 88 procent uživatelů internetu preferuje nelegální stažení souborů před jejich nákupem a 68 procent z nich tak udělá alespoň jednou měsíčně. špatně se kvůli tomu cítí jen 18 procent z nich. Více než polovině (52 procent) se přitom zvýší motivace produkt koupit, pokud nenajdou jeho nelegální kopii. Vydavatelé obsahu (jako třeba knížek, videí, filmů a podobně) přitom nemají až tak moc možností, jak se nelegálním kopiím bránit. A tak dvojice studentů pražské VšE rozběhla vlastní startup Detecio.

„Čím chceme naší službou přispět, je vyrovnání situace na trhu. Vydavatelé nemají tolik možností, jak aktivně bojovat proti zneužívání jejich obsahu. Chtěli jsme dát šanci vydavatelům, v dnešní době má výhody spíš uživatel,“ popisuje Daniel Řezníček (na úvodní fotce vlevo), který Detecio rozběhl se spolužákem z vysoké školy Lukášem Lískovcem. Dvojice startup, který vznikl jako projekt na škole, rozběhla ze svých vlastních zdrojů – zejména prací.

„Měli jsme za úkol vypracovat úkol na jeden předmět, takže jsme vznikli jako školní projekt. Napadlo nás, že když už jsme do toho vložili náš čas, proč se do toho rovnou nepustit naplno. Udělali jsme si průzkum trhu, a i když jsme našli nějakou konkurenci, prostor na trhu stále byl,“ popisuje v rozhovoru Řezníček.

Protože jde o poměrně složitou aplikaci na vývoj (obsahuje prvky automatizace a strojového učení), od ukončení daného předmětu proběhl až rok a půl, než dvojice dokončila hotový produkt.

Během této doby aktivně komunikovala s potenciálními zákazníky a testovala různé demoverze – postupným vývojem od poloautomatizované až do plně automatizované verze softwaru. Začátkem října pak došlo ke spuštění konečného produktu.

Algoritmus, který se sám učí

Jak vlastně Detecio funguje? „V podstatě jako antivirový program. Producent obsahu do něj vloží informace o svých dílech a spustí skenování. Aplikace projede nejdůležitější internetová uložiště, kde najde potenciální nelegální kopie jejich děl. Uživatel může výsledky zkontrolovat a jedním kliknutím obsah nahlásí,“ popisuje Lískovec.

Samotné vyhledávání probíhá podle dostupných metadat jako typ a název souboru nebo třeba hodnocení uživatelů. Na základě analýzy algoritmus vygeneruje skóre, na kolik procent soubor vypadá, že je nelegální kopii.

Po kontrole uživatelem a potvrzení Detecio samé vygeneruje právní výzvu, kterou e-mailem odešle provozovatelům uložišť a ti to pak odstraní. Proces tak trvá několik desítek sekund, možná minut – a přináší potenciálně velké úspory oproti manuálnímu hledání, které v některých firmách pořád praktikují.

Díky zmiňované automatizaci celého řešení je software podle svých tvůrců i výrazně levnější – službu nabízejí za zlomek ceny oproti současné konkurenci v oboru. Algoritmus se navíc pořád zlepšuje – tím, že se sám učí. Na základě zpětné vazby od uživatelů, kdy rozhodují, že skutečně jde o nelegální kopii, do budoucna přizpůsobuje výsledky vyhledávání.

„Během testování jsme nahlásili tisíce, možná i deseti tisíce nelegálních kopii. Téměř ve sto procentech případů došlo k jejich odstranění. Někdy to trvá kratší, někdy delší dobu, záleží na tom, jestli je svátek a podobně,“ pokračuje Lískovec s tím, že sám klient si může vybrat, která uložiště by měl algoritmus prohledávat. Dominantní podíl totiž v České republice zastává Ulož.to a ostatní menší často ani nestojí za pozornost.

Nejdřív škálování v Česku

Mezi zákazníky tak patří třeba vydavatelé knížek, hudby, softwaru nebo i videoobsahu – v podstatě kdokoliv, kdo produkuje obsah na internetu chráněný autorským právem. Konkrétní zákazníci jsou například Grada, Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo jedna internetová televize.

Podle svých slov je Detecio již teď samostatně financovatelné a investora nepotřebuje kvůli dalšímu kapitálu, ale spíš na pomoc s expanzí do zahraničí. Zatím se ale zaměří na Česko. Protože je aplikace využitelná v několika již jmenovaných odvětvích, aktuálním cílem startupu je získat v tuzemsku několik velkých klientů v každém odvětví. To pomůže i následnému vývoji aplikace podle přání zákazníků.

„Náš byznys je B2B, který je primárně založen na kontaktech. Momentálně nemáme žádné potenciální leady v zahraničí, což souvisí i s naší strategií. Na jiné země se budeme zaměřovat po tom, co se vyškálujeme tady v Česku,“ vysvětluje Řezníček.

„V Evropě je několik zemí, které jsou v oblasti nelegálního stahování na podobné úrovni jako Česko, například Itálie. Někde je situace mnohem horší, tam se bojíme, že by ani naše aplikace moc nepomohla. Pak jsou země, kde nelegální stahování vůbec nefrčí, třeba kvůli přísným zákonům jako v Německu, takže by po nás asi nebyla poptávka,“ dodává s tím, že aktuálně leady do zahraničí v Deteciu hledají a budují.

Peter Brejčák

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články