David Procházka a Martin Hájek spustili dobročinnou aukční platformu Dobrobot
David Procházka a Martin Hájek. Foto: Dobrobot

David Procházka a Martin Hájek spustili dobročinnou aukční platformu Dobrobot

13. dub 2023 Anna Jurečková 1 min

Odstartovala první dobročinná aukční platforma v Česku – Dobrobot. Stojí za ní Nadační fond Dobrobot a její zakladatel Martin Hájek a zakladatel darovacího portálu Donio David Procházka. Prostřednictvím aukcí chtějí pomáhat neziskovým organizacím s financováním jejich provozu.

„V Česku máme celou řadu vynikajících neziskových organizací. Pomocí platformy Dobrobot jim chceme nabídnout nástroj na zvýšení příjmů a podpořit tak jejich fungování. Odpovědným firmám zase Dobrobot otevírá možnost přispět tím nejpřirozenějším způsobem – prostřednictvím vlastních unikátních produktů a služeb,” říká internetový podnikatel a filantrop Martin Hájek.

„Řada lidí si uvědomuje pozitivní dopad neziskových organizací na společnost. Nicméně v otázce kvalitního odměňování za tuto práci se již názory lidí poměrně rozchází. Často slýcháváme narativ, že by lidé v neziskovém prostředí měli dělat ideálně zadarmo. Pokud chceme toto odvětví inovovat a posouvat ho kupředu, musíme do něj naopak přivést špičkové lidi, a ty adekvátně zaplatit,“ uvádí David Procházka.

Doplňuje, že záměrem projektu Dobrobot je uživatelsky jednoduchou formou získávat prostředky, díky kterým budou moct organizace v Česku lépe naplňovat svá poslání. Do konce roku chtějí zakladatelé prostřednictvím platformy vybrat alespoň 15 milionů korun.

Aukci mohou na portálu založit firmy v rámci svého CSR programu, samy neziskové organizace nebo jednotlivci starší 18 let. Zájemci mohou aktuálně skrze portál vydražit (a přispět tak na dobročinné účely) třeba setkání s Janem Bednářem ze startupu Shipmonk (aukce pomůže komunitě expertních dobrovolníků Česko.Digital) nebo wimbledonský dres Petry Kvitové (výtěžek aukce obdrží nezisková organizace Život dětem). Pět procent putuje Nadačnímu fondu Dobrobot.

PŘEČTĚTE SI: I Donio potřebovalo pomoct, přiznává Procházka. Pokud uspěju ve volbách, odejdu z vedení

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články