Další odpověď na ChatGPT. Čínská Alibaba přichází s vlastním chatbotem

11. dub 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Čínský technologický gigant Alibaba představil svého chatbota poháněného generativní umělou inteligencí. Dostal jméno Tongyi Qianwen. Informovala o tom agentura Reuters.

Společnost uvedla, že technologie bude v blízké budoucnosti integrována do všech firemních aplikací. Dostupný bude uživatelům v čínštině a angličtině. Nejdříve bude Tongyi Qianwen sjednocen s aplikací DingTalk sloužící pro zasílání zpráv na pracovišti, kde bude možné ho použít ke shrnutí poznámek ze schůzek, psaní emailů a vytváření obchodních návrhů. Přibude také do aplikace Tmall Genie, hlasové asistentky Alibaby.

„Technologie přinese velké změny ve způsobu, jakým vyrábíme, pracujeme a žijeme naše životy. Nacházíme se v technologicky přelomovém okamžiku, který pohání generativní umělá inteligence a cloud computing,“ řekl generální ředitel společnosti Daniel Zhang.

Alibaba se připojuje ke stále zaplněnějšímu poli čínských technologických firem, které se snaží vyvinout konkurenci ChatuGPT od společnosti Open AI, což také upoutalo pozornost regulačních orgánů země. Návrh pravidel zveřejněný Čínskou správou kyberprostoru uvedl, že země podporuje inovaci a popularizaci této technologie, ale vytvářený obsah musí dodržovat „základní socialistické hodnoty“ a také zákony o bezpečnosti dat a ochraně osobních informací. Současně nařídila bezpečnostní kontroly pro všechny generativní služby související s AI, které v zemi fungují.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články