Daktela koupila za „desítky milionů“ brněnské specialisty na chatboty Coworkers.ai
Zakladatelé Coworkers.ai Pavel Černý, Luboš Urbančok a Tomáš Lysek. Foto: archiv Coworkers.ai

Daktela koupila za „desítky milionů“ brněnské specialisty na chatboty Coworkers.ai

31. říj 2022 Ivan Horák 2 min

Pražská solečnost Daktela získala 51procentní podíl v brněnském startupu Coworkers.ai, jenž je známý například díky chatbotům a voicebotům ve službách firem Košík.cz, AAA Auto, stavebnin DEK či Komerční banky.

Startup Coworkers.ai se obecně specializuje na komunikaci se zákazníky a nyní se dostává pod křídla Daktely. „Vytvořili jsme umělou inteligenci, ze které vznikl Coworkers.ai. Jsou tři – chatbot, voicebot a mailbot. Fungují velmi podobně, ale jeden komunikuje přes klávesnici, druhý přes telefonní sluchátko a třetí mailem,“ uvádí o sobě inovátoři.

Coworkers.ai měl v roce 2021 obrat kolem 10 milionů korun, firma kromě Česka působí také na Slovensku, kde její řešení využívá například největší mobilní operátor Orange. „Věříme, že strategické spojení s Daktelou nám pomůže k násobnému růstu. Zejména díky tomu, že naši technologii nabídneme stávajícím zákazníkům Daktely a vstoupíme na zahraniční trhy,” uvedl spoluzakladatel Coworkers.ai Luboš Urbančok.

Firmy neuvedly konkrétní cenu transakce, podle tiskové zprávy se ale jedná řádově o desítky milionů korun. Zakladatelé Coworkers.ai Luboš Urbančok, Pavel Černý, Tomáš Lysek a společnost Artin si nechávají ve startupu menšinový podíl.

Daktela: AI se stane nezbytnou realitou

Spoluzakladatel Daktely David Hájek se domnívá, že umělá inteligence se pro firmy stane během několika let nezbytnou realitou. Popisovaná transakce proto pro Daktelu dává smysl. Společnost mimo jiné svým klientům umožňuje pečovat o zákazníky pomocí všech dostupných komunikačních kanálů, jako je hlasová komunikace po telefonu, e-mail, SMS, webový chat, Facebook Messenger, WhatsApp či Viber.

Coworkers.ai do portfolia Daktely zapadá i díky tomu, že se tomuto startupu podařilo vytvořit vlastní technologii pro zpracování přirozeného jazyka (NLP – Natural Language Processing) založeného na umělé inteligenci. „Díky tomu jsou naši voiceboti a chatboti výrazně ‘chytřejší’ než ostatní a umějí řešit i komplexnější požadavky. Zároveň jsme ale low-code platforma, což znamená, že implementaci do firmy zvládne prakticky kdokoli i bez znalosti programování,” popisuje produkt spoluzakladatel Coworkers.ai Luboš Urbančok.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články