Český zahraniční obchod opět skončil v minusu
Foto: Unsplash

Český zahraniční obchod opět skončil v minusu

6. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Zahraniční obchod České republiky skončil v prosinci 2022 se schodkem 1,2 miliardy korun. Meziročně se bilance zlepšila o patnáct miliard korun. Vývoz vzrostl o 8,9 procenta na 346,7 miliardy korun a dovoz o 3,9 procenta na 348,0 miliardy korun.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil zejména meziročně lepší výsledek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji (o 11,0 mld. Kč). Přebytek obchodu s motorovými vozidly se zvýšil o 9,1 mld. Kč a schodek obchodu se základními farmaceutickými výrobky se zmenšil o 3,3 mld. Kč. Nepříznivý vliv na celkové saldo měl zejména větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem (o 8,8 mld. Kč) a elektrickými zařízeními (o 3,1 mld. Kč).

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie se v prosinci meziročně zlepšila o 22,3 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 7,3 miliardy korun.

V roce 2022 vykázala obchodní bilance České republiky schodek 198,1 miliardy korun, meziročně byl o 189,2 miliardy korun vyšší.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články