České fasády čistí ovzduší v Miláně

7. bře 2023 Redakce 1 min

Tahem štětce přemění fasády na gigantickou čističku vzduchu. Česká společnost FN NANO v italském Miláně předvedla technologii, jak za pomocí denního světla dokáže její speciální nátěr likvidovat smog, zplodiny z dopravy či přízemní ozon.

Milán není mezi městy, jež zamořuje smog, výjimkou. S možným řešením přišla česká technologie, která našla uplatnění v rámci programu Milano Smart. Jedná se o specializovaný fotokatalytický nátěr, který reaguje na působení denního světla, a následně dokáže likvidovat smog, zplodiny z dopravy či přízemní ozon.

„S probíhající elektrifikaci budeme svědky stále většího množství ozonu v našem ovzduší. FN Nano dokáže vyčistit vzduch a předcházet civilizačním problémům,“ uvedl na LinkedInu Jan Procházka, prezident prezident České společnosti pro aplikovanou fotokatalýzu a vynálezce technologie FN NANO.

FN NANO v Miláně demonstrovala účinky své technologie společně s italskou firmou Indam. Měření v centru města pomocí přístrojů od obou firem ukazovalo 60procentní snížení koncentrace škodlivých látek ve vzduchu.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články