Česká tech scéna Ukrajinu neopouští. Akcí Invest in Bravery – IT chce pomoct tamním firmám
Pomoc Ukrajině je příležitostí i pro firmy a kapitál z Česka (Foto: Pexels.com)

Česká tech scéna Ukrajinu neopouští. Akcí Invest in Bravery – IT chce pomoct tamním firmám

2. dub 2023 Ondřej Černý 1 min

Pomoci válkou zmítané Ukrajině a navázat strategická partnerství. To je cílem projektu Invest in Bravery – IT, který chce propojit české investory a IT společnosti s jejich ukrajinskými protějšky. Profitovat by z toho měli všichni prostřednictvím spolupráce v oblasti vývoje nových technologií.

Mise, za kterou stojí David Nichols, CEO Qore Technologies, se uskuteční 19. dubna 2023 v Kyjevě. Spolu se zástupci českého venture kapitálového fondu Nation 1 bude členem mise také český velvyslanec v Kyjevě Radek Matula. Součástí akce mají být panelové diskuze, networking, kulaté stoly a vystoupení několika řečníků. O své postřehy se tak podělí Ondřej Homola, partner Nation 1, Dmytro Kuzmenko, ředitel Ukrajinské asociace venture kapitálu, Pavel Kartashov, ředitel Ukrajinského startupového fondu nebo Vadim Petrunin, CEO iHUB.

„Projekt Invest in Bravery – IT je pro ukrajinskou ekonomiku velkou příležitostí. Místní technologické firmy mají jedinečnou možnost navázat strategická partnerství s českými investory a společnostmi a vybudovat vztahy, ze kterých mohou v budoucnu těžit obě strany,“ konstatoval Petrunin. iHUB už více než deset let poskytuje potřebné vzdělání, mentoring, pomocnou ruku při získávání investic a potřebnou infrastrukturu, která týmům pomáhá dosáhnout úspěchu.

Jako možnou příležitost spolupráci vnímají i zástupci fondu Nation 1. Pro řadu ukrajinských IT firem je v současné době velice obtížné získat nové klienty a získat financování pro své projekty. Pro značnou část fondů rizikového kapitálu jsou totiž aktuálně investice do těchto firem příliš riskantní a kvůli válce na Ukrajině se bojí do regionu cestovat.

„Vidíme tu spoustu zajímavých IT firem a startupů z různých oborů, které mají obrovský potenciál. Navzdory konfliktu je místní IT sektor odolný a plný příležitostí. V roce 2022 vzrostl o 2,2 procenta a přispěl tak k exportu země v objemu 7,34 miliardy dolarů. Českým investorům a firmám chceme ukázat, že se nesmí ukrajinského trhu bát. Věřím, že naše mise pomůže tyto obavy odstranit,“ uzavírá partner Nation 1 Homola.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články