Česká delegace v čele s Lipavským vyrazí do Indie uzavřít strategické partnerství, týkat se bude inovací

24. úno 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se 26. února vypraví do Indie společně s podnikatelskou delegací a zástupci Svazu průmyslu a dopravy či ministerstev průmyslu a obchodu, obrany a životního prostředí. Česko má zájem uzavřít strategické partnerství, zaměřit by se mělo na inovace. Prioritami jednání jsou obranný průmysl a cestovní ruch.

První dva dny budou podnikatelé v Dillí, kde se uskuteční konference svazu indického průmyslu. Druhá část cesty se odehraje v Bombaji, kde se zástupci českých firem sejdou s dalšími indickými partnery.

Spolupráci by firmy mohly navázat například v oblastech kybernetické bezpečnosti, zdravotnictví, energetiky, rozvoje chytrých měst či informačních a komunikačních technologií. Kooperace by měla zahrnovat také vědecká centra či univerzity. V oblasti turismu má Česko ambice vyjednat přímé letecké spojení mezi Českem a Indií.

Z Česka se loni do Indie vyvezlo zboží za 25,2 miliardy korun, opačným směrem plynulo zboží za 48,9 miliardy korun. Indie podle těchto výsledků byla 28. nejdůležitějším obchodním partnerem Česka.  

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články