Česká CSG se stala největším akcionářem francouzské spolenosti zaměřené na výrobu samořiditelných vozidel
Foto: Gaussin

Česká CSG se stala největším akcionářem francouzské spolenosti zaměřené na výrobu samořiditelných vozidel

16. bře 2023 Ondřej Černý 1 min

Průmyslový holding Czechoslovak Group (CSG) vstoupil do segmentu bezemisní inteligentní dopravy. Stal se největším akcionářem francouzské společnosti Gaussin, která je významným světovým výrobcem bezemisních a samořiditelných vozidel pro dopravu zboží v logistických areálech, přístavech či na letištích.

CSG vlastněný českým podnikatelem Michalem Strnadem poskytl rozvojovou investici formou navýšení základního kapitálu a úpisu nových akcií. S podílem přes 20 procent a s právem na zastoupení v představenstvu se stal největším akcionářem Gaussin. Firma je veřejně obchodovaná na pařížské burze Euronext.

Majitel CSG Michal Strnad konstatoval, že investice do společnosti Gaussin skvěle zapadá do našeho portfolia a zcela naplňuje současné trendy v dopravě vedoucí ke zvýšení bezpečnosti a snížení jejích ekologických dopadů.“

Gaussin má dva výrobní závody ve Francii a licenční výroba probíhá v Singapuru, Sydney a Kataru. Mezi zákazníky firmy patří známé světové korporace z nejrůznějších oborů. Gaussin jim dodává uzavřený ekosystém produktů, který kompletně řeší logistiku zboží, případně i osob v uzavřených zónách: elektromobilní vozidla a podvozky s bateriemi či vodíkovými články, elektrolyzéry pro výrobu vodíku či elektrické nabíječky a systémy autonomního či dokonce samořiditelného pohybu vozidel bez potřeby lidského řidiče. Nosnost podvozků se pohybuje od 16 do 75 tun. Volitelnou výbavou vozidel je i robotická ruka.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články