Celosvětový zájem o regenerativní zemědělství se pomalu prosazuje také v Česku
Díky spolupráci se startupem Carboneg zemědělci nepoužívají průmyslová hnojiva. Když na polích není zrovna nějaká hospodářská plodina, rostou tam meziplodiny (na snímku). Foto: Carboneg

Celosvětový zájem o regenerativní zemědělství se pomalu prosazuje také v Česku

11. bře 2023 Redakce 1 min

Celosvětový zájem o regenerativní zemědělství se pomalu prosazuje také v České republice. Farmáři přecházejí na tento postup, který spočívá v co nejméně zásazích do půdy. Díky tomu se daří v zemi „zaparkovat“ tuny oxidu uhličitého, za což dostanou zaplaceno. Miliony korun je v tom podporuje startup Carboneg, který prodává uhlíkové kredity firmám, jež chtějí splatit svou uhlíkovou stopu.

Spolupracujeme již s desítkami zemědělců. V Česku jich je zatím okolo čtyřiceti, za minulý rok jsme díky tomu do půdy uložili okolo padesáti tisíc tun oxidu uhličitého,“ říká pro SJ News Marek Pytlík, specialista projektu Carboneg. Upřesňuje, že startup za přechod na nový způsob farmaření zemědělcům už vyplatil 12,3 milionu korun. Při masovém rozšíření podobného přístupu by mohlo jít o důležitý nástroj v boji s klimatickou změnou.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články