Camping jako námět na startup – nebo investici do něj
Ilustrační foto: Pixabay

Camping jako námět na startup – nebo investici do něj

8. zář 2022 Petr Blažek 6 min

Hned po sezóně je správný čas přemýšlet o založení „kempovacího“ startupu, případně – z druhé strany – o investici do některého z existujících. Tady je pár zajímavých domácích startupů a inspirace ze světa. Zaměříme se především na fenomén obytných vozů, což je trh, který roste opravdu raketově. Jenom v Německu jich bylo v roce 2021 nově registrováno 81 tisíc, přičemž za poslední tři roky se jejich počet víc než zdvojnásobil.

Kam to bude?

Otevřít kemp asi nebude typická oblast pro startupy, tak se podíváme spíš na netradiční řešení v podobě propojení zájemce o kempování s majiteli pozemků, kteří jsou ochotni – za poplatek – turisty na svém pozemku strpět, eventuálně jim vytvořit nějaké elementární zázemí. To je doména startupu Bezkempu.cz. Na českém trhu je těžko místo pro další projekt tohoto typu – naopak, spíš se dá očekávat expanze podobných evropských platforem do Česka.

Celoevropským pokrytím se chlubí například Roadsurfer. Ten ale zatím Česko pokryté nemá: namátkou, vůbec nic nenabízí v celém Olomouckém kraji. V Německu funguje na podobném principu také například ZeltzuHause, v Nizozemí pak Campspace, který dokonce letos koupil německý Pop-up Camps.

Ve všech případech jde původně o agregátory nabídek kempů –něco jako Booking.com pro kempy – které berou soukromá kempovací místa jako rozšíření nabídky.

Vyhledávače kempů samozřejmě fungují i v Česku, a nejde o nic nového. Například DoKempu vznikl již v roce 2004. Dlouho fungují i portály eKempy, M – Kempy nebo britský Pitchup.

Zajímavý byznys model na téma „Kam to bude?“ má americký startup Tentrr. Vedle standardního zprostředkování kempovacího místa nabízí majitelům pozemků i možnost, že jim na jejich pozemku postaví svůj standardní stan s příslušenstvím (stan je na dřevěné základně a patří k němu i postel nebo venkovní posezení. Účtuje za to 1500 dolarů, s tím, že noc v takovém stanu stojí okolo 120 dolarů za noc – asi se předpokládá, že stan stojí na zajímavém místě.

Kompletně vybavené kempovací místo. Foto: Tentrr

Obytný vůz: koupit, nebo pronajmout?

Obytný vůz si člověk může koupit, nebo pronajmout. Když ho koupí, stejně bude téma pronajímání na stole, jenom z druhé strany. Přece jenom, situace, kdy drahá věc je v provozu jenom měsíc v roce, úplně volá po nějakém řešení.

Co se týče půjčování, v Česku funguje celkem známý startup Campiri, který má ambice expandovat do Evropy. Tam rozhodně nebude sám. Jenom v Německu o trh soupeří velcí hráči, ať to jsou půjčovny, nebo platformy pro sdílení. Co se půjčoven týče, za pozornost stojí startup Freewaycamper, který nedávno získal investici 30 milionů EUR od konsorcia investorů pod vedením české skupiny Rockaway Capital, nebo lídr trhu Roadsurfer, který dokonce plánuje expanzi do Spojených států. Zajímavou platformou pro sdílení je třeba Paulcamper, který zdůrazňuje komunitní aspekt sdílení obytných vozů. Mimochodem, tento trh se rychle vyvíjí a už na něm dokonce probíhá konsolidace: například francouzský startup Yescapanedávno koupil německý Shareacamper.

Co se týče pořízení vlastního obytňáku, jsou v principu dvě možnosti: vedle toho, prohánět se světem v tradičním mobilním domu s vybavenou kuchyní, je také možné pro dovolenkové využití přizpůsobit svůj stávající vůz. Vždy je prostor pro neotřelá a inovativní řešení.

Obytňák s vířivkou, obytný vrtulník…

Spektrum velikostí obytných vozů je široké. Na jednom konci je obytné auto s vířivkou na střeše a garáží pro supersport. Ale už by nebylo první, a navíc, Česko možná nebude ten pravý trh… Možná to spíš vzít z druhého konce a realizovat něco podobného, jako byl koncept „Bufalino“ – mikrooobytňák založený na tříkolce Piaggio.

Obytná tříkolka Bufalino navržená designérem Corneliusem Comannsem. Foto: C. Commans 

Z pohledu byznysu by možná stálo za to, oprášit starý nápad na létající obytňák. Poslední známý pokus s vyřazeným vojenským vrtulníkem skončil neúspěšně. Ale to byl jenom Sikorsky H-19 Chickasaw. Česká armáda brzo začne vyřazovat sovětské vrtulníky Mi-24 – a ty jsou dvakrát větší…

Reálnější může být vestavba

V  oblasti vestaveb také funguje spousta startupů, které nabízejí celé spektrum možností: od vestavby kompletního vybavení do klasické dodávky (v Německu například Vanderer nebo Southvan, který se dokonce specializuje pouze na dodávky Ford Transit); přes obytný modul, který se dá na dovolenou vložit do dodávky a pak zas vyndat a dodávku používat třeba k podnikání (například Plugvan); až po kontejner s nejnutnějším kempovacím – dobře, spíš piknikovým – vybavením, který se vejde do malé dodávky nebo dokonce do kufru běžného vozu (německý Como se svou řadou ComoCook). Některé firmy mají v nabídce víc možností (Ququq) a některé nabízejí také pronájem.

A teď pozor: předchozí výčet možností na západ od našich hranic byl jen rozcvička. Je řada tuzemských firem, které dělají totéž, často i lépe – a výrazně levněji. Důvod: jde o (nanejvýš) malosériovou výrobu s vysokým podílem ruční práce.

Z celé plejády českých dodavatelů stojí za pozornost například vivibox se svou ultra-modulární řadou vestaveb, CZcamper se svými boxy M až XL, nebo Egoé nest navzdory cizokrajnému názvu sídlící v moravských Bílovicích. Ten dokonce za svou kempingovou autovestavbu Egoé Nestbox dostal prestižní ocenění v designové soutěži Red Dot, v kategorii Best of the Best.

Vestavba Egoé Nestbox. Foto: Red Dot

V oblasti kempingových vestaveb a nástaveb je velký prostor pro inovace. Příkladem je využití nafukovací konstrukce pro výsuvné střechy namísto tradičního mechanismu a stanového plátna. Další oblastí, kam zaměřit pozornost, může být elektrifikace: určitě je prostor pro ještě lepší kombinaci solárních panelů, baterií a ovládacího systému, nebo pro ještě chytřejší optimalizaci.

A co přívěs?

Vyrábět přívěsy je jednodušší, než vyrábět obytné vozy – a i tady je prostor pro inovace. Často jde hlavně o platformu pro rozkládací stan. Přívěs pak může být sympaticky malý, jako například tento, pojmenovaný Opera pro svou podobnost s architektonickým skvostem v Sydney, nebo nekompromisně terénní, tako ty, co vyrábí australská firma Patriot Campers. Není důvod, aby se český startup nedostal při stejné funkcionalitě i kvalitě na podstatně nižší cenu – jenom není jisté, že pro podobné speciality je v Evropě dost velký trh.

Ti, kteří místo stanu nebo auta raději nocují ve skutečné dřevěné chatě, by mohli brzy najít oblibu v maličkých dřevěných domech ve tvaru pyramidy vídeňského startupu ACampo. Další nabídkou pro ty, kdo nepotřebují být až tak mobilní, jsou Ecocapsule od stejnojmenného slovenského startupu. Je to skutečně kapsle, v níž se dá přebývat. Jak dlouho, to je otázka – ale vedle solárních panelů má i stožár s větrnou elektrárnou. A sbírá dešťovou vodu – to je jedna z klíčových vlastností, které mají ospravedlnit cenu dva a půl milionu korun.

Ztělesnění ekologie za dva a půl milionu korun. Foto: Ecocapsule

Na okraji campingu

Pod pláštíkem campingu je možné uplatnit i nápady, které s tímto fenoménem mají společného jen málo. Třeba topinkovač na expedice – tři dráty na děrované destičce, to není žádná raketová věda. Nebo dětské hračky, přizpůsobené omezením caravaningu, především prostorovým. Anebo speciální tapeta na přívěs za auto. Švédský specialista na tapety DecorMaison vyšel z toho, že stěna přívěsu je přece taky stěna obýváku – tak přece nebude trapně bílá, jako kdyby to byl jenom nějaký přívěs.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články