Bod zlomu přichází: auta s elektrickým pohonem loni tvořila téměř polovinu všech prodejů na vyspělých evropských trzích

27. úno 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Na nejvyspělejších světových trzích se loni prodalo téměř 15,5 milionu aut s elektrickým nebo hybridním motorem, meziročně o 42 procent více. Téměř každé třetí prodané auto na největších trzích tak má hybridní nebo čistě elektrický pohon. V absolutních prodejích pak svou pozici světové jedničky upevnila Čína, vyplývá z aktuální studie PwC Electric Vehicle Sales Review. Český trh nadále výrazně zaostává.

Minulý rok se na 10 nejvýznamnějších evropských trzích prodalo 4,45 milionu elektrických a hybridních aut, to představuje tržní podíl 49 procent z celkově prodaných aut. Výrazně ale zpomalilo tempo růstu prodejů, oproti předchozímu roku se zvýšilo jen o 11 procent. Největší podíl na tomto čísle mají nadále hybridy s 2,2 miliony prodaných aut, čistě elektrických automobilů se v Evropě prodalo 1,4 milionu, 850 tisíc bylo plug-in hybridů.

Celosvětovým prodejům ale vládne především Tesla a čínské značky, které se v posledních měsících rozhodly dobýt i Evropu. Čínské automobilky vsadily především na čistou elektromobilitu, jen v menší míře na hybridy. Loni se tak v Číně prodalo přes 5,3 milionu čistě elektrických aut, meziročně se jedná o 85procentní růst.

Český trh v prodejích elektroaut stále výrazně zaostává, zájem brzdí vyšší cena i nedostatečná nabíjecí síť. Za první tři čtvrtletí loňského roku se v Česku prodalo jen necelých 4000 čistě elektrických vozů, to jsou asi 2 procenta celkových prodejů.

Studie PwC počítá s tím, že za pět let se počet elektrických a hybridních aut ve světě více než zdvojnásobí. Na konci letošního roku by těchto vozů mělo jezdit po světových silnicích zhruba 30 milionů, v roce 2028 už by to mělo být 65 milionů.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články