Analytici mají dobrou zprávu. Inflace má klesat výrazněji, než se čekalo
Foto: Unsplash

Analytici mají dobrou zprávu. Inflace má klesat výrazněji, než se čekalo

28. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Roční prognóza inflace poklesla o jeden procentní bod na 3,8 procenta. Tříleté inflační očekávání se naopak o 0,1 procentního bodu zvýšilo na 2,7 procenta. Vyplývá to z únorového inflačního očekávání finančního trhu zveřejněného Českou národní bankou.

V lednu 2023 spotřebitelské ceny vzrostly o 17,5 procenta, oproti 15,8 procenta v prosinci loňského roku. V meziměsíčním vyjádření došlo k nárůstu o nadstandardně vysokých 6,0 procenta.

Dle názoru patnácti domácích a tří zahraničních respondentů zastupujících bankovní domy v ČR vyplývá, že v následujících měsících by tempo cenového růstu mělo postupně zpomalovat. Na jednocifernou úroveň by mohla inflace dosáhnout ve třetím čtvrtletí letošního roku. Podílet by se na tom měl efekt vysoké srovnávací základny z loňského roku i utlumení poptávkových inflačních tlaků v důsledku propadu reálných mezd a související opatrnosti spotřebitelů.

Protiinflačně by mohlo působit také snižování cen elektrické energie. Zatím se však nejeví jako výrazné. V závěru roku 2023 by se pak měl opět projevit dopad Úsporného tarifu, který inflaci v posledním čtvrtletí zvýší, případně zpomalí její pokles. Na začátku příštího roku, po odeznění tohoto vlivu, by mohlo dojít ke zřetelnějšímu poklesu růstu cen.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články