AMSP: Zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů poškodí nejvíce živnostníky a malé a střední podniky

28. dub 2023 Redakce 1 min

Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) se vymezila vůči návrhu ministerstva financí na zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Zrušení podpory benefitů podle nich nejvíce poškodí malé a střední podniky i individuální živnostníky podnikající např. v oblasti sportu, zdraví nebo kultury. Benefity pro ně prý představují zásadní zdroj příjmů, navíc by zrušením daňového zvýhodnění přišli o populární nástroj, jak nalákat zaměstnance.

Provozovatelé fitness center, maséři, provozovatelé kulturních akcí, penzionů, dětských táborů nebo lékárny, na ty všechny zrušení zaměstnaneckých benefitů drtivě dopadne. Dlouhodobě víme, že když zaměstnavatelé podporují sport nebo zdraví, zaměstnanci se těmto aktivitám věnují. Pokud je mají platit přímo ze mzdy, zájem značně slábne,” uvedla generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová. Očekává, že v případě zrušení daňového zvýhodnění přestanou firmy benefity poskytovat a zaměstnanci tak v drtivé většině přestanou tyto služby využívat.

Zaměstnanecké benefity v současné době dostává přibližně 3 miliony pracovníků v soukromém i veřejném sektoru. Média uvádějí, že zrušení daňového zvýhodnění u benefitů je součástí balíčku ministerstva financí, který by měl pomoci zahojit státní rozpočet a o kterém ve středu jednala vláda.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články