Akcelerátory, granty, programy. Kam můžete své startupy a projekty přihlásit právě teď?

Akcelerátory, granty, programy. Kam můžete své startupy a projekty přihlásit právě teď?

19. dub 2022 Anna Jurečková 6 min

Začátky podnikání nejsou jednoduché. Někdy i nastartované projekty a úspěšné nápady stagnují a potýkají se s problémy. Většinu těchto situací mohou pomoci vyřešit finanční injekce, konzultace s experty a odborná zpětná vazba. Právě to nabízí nejrůznější akcelerátory a programy, řada z nich je navíc zdarma. Mezi šesti aktuálně otevřenými výzvami si vyberou všichni, kdo chtějí svůj byznys rozjet, nebo ho výrazně posunout. 

Social Impact Award

Máte projekt se společenským dopadem a je vám méně než 30 let? Zaregistrujte svůj nápad do české mutace mezinárodního akceleračního programu Social Impact Award (SIA). Díky partnerství České spořitelny, Nadace České spořitelny, Impact Hubu a dalších subjektů je program zdarma. Zapojené startupy čekají čtyři měsíce workshopů, konzultací, mentoringu a nejrůznějších akcí. Z dat SIA Czechia vyplývá, že až 76 procent týmů dokáže na základě účasti vytvořit silný a udržitelný byznys model. 

Přihlášky je možné posílat do 30. dubna letošního roku, do akcelerační fáze postoupí deset vybraných finalistů, kteří budou vybráni 20. května. Slavnostní vyhlášení se uskuteční na konci září. Tři nejlepší nápady získají finanční odměnu v hodnotě 1500 eur (necelých 40 tisíc korun). Loni se vítězem stala aplikace pro neslyšící a nedoslýchavé SeekSpeak, dalšími zúčastněnými projekty byly Nekrachni, Řemeslow nebo Blinkee. V minulých ročnících akcelerací prošly třeba neziskové organizace Indiánky, Bezobalu nebo Czechitas.

PŘEČTĚTE SI: Neslyšící trápí nedostatek tlumočníků a špatný přístup k informacím. Pomoc nabízí český startup Deafcom či studentské projekty

Prototypuj a ověřuj

Do 6. května je otevřené přihlašování také do programu města Brno a inovační agentury Jihomoravské inovační centrum (JIC) Prototypuj a ověřuj. Hlásit se mohou inovativní podnikatelské záměry z jižní Moravy. Projekt nabízí podporu ve fázi prototypování. Firmy či fyzické osoby mohou žádat o grant v rozmezí od 200 do 800 tisíc korun, což odpovídá 70 procentům rozpočtu projektu. Zbylých 30 procent si hradí z vlastních zdrojů. K dispozici budou mít i nefinanční podporu v podobě konzultantů.

„Jednou z prvních velkých překážek u nových firem v jejich cestě za slávou je nutnost vytvoření funkčního prototypu, který ověří jejich záměr a učiní firmu důvěryhodnější, například pro investiční financování. Program Prototypuj a ověřuj překonává tuto bariéru. Navíc, výsledky jeho minulých ročníků, které vedly ke vzniku rostoucích firem i nových výrobních programů, jasně prokazují jeho užitečnost,“ hodnotí přínos programu investor Jiří Hlavenka

Ředitel JICu Petr Chládek vidí velký potenciál v brněnských univerzitách a vědeckých pracovištích, odkud mohou vzejít startupy s globálním dosahem. Jako příklad úspěšných účastníků poslouží třeba herní studio Boardcubator nebo zpracování družicových dat na orbitě Zaitra. 

INOvuj a EXpanduj

Šanci mají i podnikatelé ze Středočeského kraje. Středočeské inovační centrum (SIC) před pár dny spustilo výzvu INO:EX 2022. Přihlásit se mohou startupy i zavedené malé a střední firmy nejpozději do 1. července a získat tak pomoc v oblasti inovace nebo expanze. Celkem si SIC připravilo k rozdělení 5,63 milionu korun. 

V rámci INO 2022 se částka finanční podpory pohybuje až do výše 65 procent z celkových nákladů, konkrétně v rozmezí 50 až 500 tisíc korun. Polovina schválené sumy bude nově vyplácena předem, na realizaci projektu má firma následně devět měsíců. Také u programu EX 2022 může míra podpory dosahovat až 65 procent, ostatní podmínky se však liší. Maximálně může firma získat 200 tisíc korun a projekt zrealizovat do šesti měsíců.

Nápad roku

Svoje místo mezi podpůrnými programy má i Nápad roku. Nejstarší soutěž pro startupy v Čechách a na Slovensku zaštiťuje mobilní operátor Vodafone a kromě finanční odměny pro vítěze ve výši 300 tisíc korun nabízí přihlášeným startupům zpětnou vazbu od lidí z oboru, zviditelnění projektu, mentoring a propojení s investory. Uzávěrka přihlášek je letos do 14. května.

V roce 2021 si nejvíce cen i hlavní výhru odnesl software na analýzu očního snímku Aireen. Dalšími oceněnými projekty byly čtecí mobilní aplikace Readmio, aplikace pro školky a rodiče Twigsee nebo cirkulární oblečení Nilmore. 

PŘEČTĚTE SI: Analýza snímku očního pozadí odhalí nejen onemocnění zraku, ale i řadu dalších chorob. S diagnostikou pomůže umělá inteligence

DoToho!

Pro malé a střední podniky s obratem v rozmezí tří až tří set milionů korun a alespoň se třemi zaměstnanci je aktuálně otevřený program DoToho!. Mentoringová platforma pomáhá firmám posunout se, růst a inovovat obchodní modely. Součástí několikaměsíčního běhu jsou individuální mentoringová setkání, workshopy, přednášky, ale také tzv. knihovna know-how, jež skýtá širokou nabídku online přednášek zahrnujících marketing, produktivitu, komunikaci a další témata. 

Projekt vznikl loni v reakci na pandemii z iniciativy pražského byznysového centra Opero a Pražského inovačního institutu. Díky podpoře hlavního města Prahy a vybraných firem jako Google, T-Mobile či Pražská energetika je zdarma. 

Asistenční voucher

Výčet otevřených příležitostí pro nakopnutí byznysu a ověření inovativních nápadů završuje další na lokální bázi postavený program s městskou podporou. Do konce května probíhá příjem do první vlny Asistenčních voucherů. Zastřešuje je Praha ve spolupráci s Pražským inovačním institutem a jsou součástí tříletého projektu Prague Smart Accelerator. V rámci jednoho voucheru mohou firmy, výzkumné instituce nebo vysoké školy dostat až devadesátiprocentní podporu, a to ve výši od 100 tisíc do 900 tisíc korun. 

 Foto: Unsplash

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články