Revoluční sdílení nemovitostí láká nové investory. Miliony dolarů přitekly „Airbnb“ pro coworkingy i „Tinderu“ pro spolubydlení

Revoluční sdílení nemovitostí láká nové investory. Miliony dolarů přitekly „Airbnb“ pro coworkingy i „Tinderu“ pro spolubydlení

18. led 2019 Martin Šebesta 3 min

Najít prostor, kde večer složit hlavu nebo kde přes den pracovat, není žádná zábava. Nových domů se staví málo, a když už, tak luxusní byty nebo velké kancelářské komplexy. Starší objekty vyžadují pořádnou investici a značná část použitelných domů slouží jako úložiště peněz. Tento týden získaly peníze dva startupy, které se zabývají tím, kde normální člověk může sehnat své čtyři stěny, ať už pro bydlení, nebo k práci.

Truss zprostředkovává malým a středním podnikům pracovní prostory, ale poskytuje též pracoviště pro coworking nebo malý průmysl. Jejich mottem je spojení světa realit a technologií, takže se soustředí na uživatelskou přívětivost. Zájemce si personalizuje vyhledávání podle svých požadavků, všechny prostory si prohlédne ve 3D á la Google Street view a v případě zájmu si prostory rovnou digitálně pronajme. Design připomíná více Airbnb než běžné stránky s realitami.

Zatím Truss spravuje 28 000 000 metrů čtverečních po USA, ale ve čtvrtek se mu podařilo vybrat 15 milionů dolarů na další expanzi a rozšíření týmu. Investici vedla venture kapitálová společnost General Catalyst s přispěním dalších partnerů. Jedná se o první velkou expanzi od roku 2016, kdy byl Truss založen.

Dostupné bydlení 21. století, na tom balkonku vlevo byste mohli mít dokonce kancelář

Tento týden se podobně zadařilo tentokrát evropskému startupu z Barcelony. Badi je takový Tinder pro hledání spolubydlení. Je bezplatný a funguje na matching principu s učenlivým algoritmem, takže z vašich „like“ a „dislike“ dokáže upravovat nabídku, kterou dostáváte. Badi se soustředí nejen na toho, kdo hledá podnájem, ale i na toho, kdo pronajímá. I uživatelé hledající podnájem tak o sobě musejí napsat pár klíčových informací, nebo se propojí se svým facebookovým profilem. Přes aplikaci se bookují prohlídky bytů i provádí platby. 

Badi bylo založeno v září 2015 jako na dlouhodobé pobyty zaměřená protiváha Airbnb a dnes má jeden milion registrovaných uživatelů. Operuje ve velkých evropských městech na jihu a západě Evropy a například v Londýně získal 40 000 uživatelů už během jednoho týdne. Po velké investici 10 milionů dolarů v únoru minulého roku získalo tento týden 31 milionu dolarů od venture kapitálové společnosti Goodwater Capital.

Ten pocit, když zjistíš, že se líbíš tomu landlordovi ze Žižkova

Oba startupy krom zaměření na reality spojuje také forma. Chtějí hovořit jazykem mileniálů. Není náhoda, že jsem u obou startupů zmínil Airbnb. To se stalo standardem uživatelského rozhraní, a jak ho máme spojené s dovolenou, tak člověka skutečně zve si třeba jen prohlížet nabízené objekty. To samé platí i u Tinder stylu aplikace Badi. Je tak možné, že si uživatelé budou scrollovat nabízené byty jako relaxaci.

Se zhoršující se situací s nemovitostmi v České republice a zvláště v Praze je jen otázka, kdy se podobné aplikace objeví i u nás. Je jasné, že samy problém vyřešit nemohou, ale i pokud by pouze zpříjemnily celý proces, tak by si dost svých zákazníků určitě našly.

Autor: Martin šebesta

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články