Agritech startup Aurea Imaging dostal investici na technologii, která umožní ošetřovat každý ovocný strom v sadu individuálně
Kamerový systém v akci. Foto: Aurea Imaging

Agritech startup Aurea Imaging dostal investici na technologii, která umožní ošetřovat každý ovocný strom v sadu individuálně

5. zář 2022 Petr Blažek 1 min

Aurea Imaging je nizozemský technologický startup, založený v roce 2016 s vizí přispět k větší efektivitě zemědělství, především pěstování ovoce. Jádrem jeho technologie je kamerový systém doplněný o algoritmy na bázi strojového učení, které umožní analyzovat stav každého jednoho stromu v sadu a přizpůsobit mu na míru všechny zásahy jako je stříhání, chemické ošetření a hnojení, a to jak co do časování, tak i dávkování.

Startup tvrdí, že typický strom v sadu je 30x do roka terčem nějakého zásahu a že při plošných operacích dochází k nesmyslnému plýtvání a škodám na životním prostředí; například 80 procent stromů údajně nepotřebuje chemické ošetření v době, kdy je na ně aplikováno.

Řešení typu Aurea Imaging budou potřeba, aby bylo možné splnit požadavky evropského Green Dealu, který předepisuje snížit do roku 2030 objem aplikovaných pesticidů na polovinu.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články