Pomocí kávovníků měří vzduch a hluk v kancelářích. „Soustředění umíme zvednout o 30 procent,” říká Jindřich Fialka z The Greenest Company

Pomocí kávovníků měří vzduch a hluk v kancelářích. „Soustředění umíme zvednout o 30 procent,” říká Jindřich Fialka z The Greenest Company

4. srp 2019 Matyáš Vejskal 4 min

Český startup The Greenest Company se rozhodl bojovat s nedostatečnými pracovními podmínkami v českých kancelářích. Nedělá to bez důvodu. V mnoha studiích bylo potvrzeno, že množství CO2, akustika a řada dalších faktorů výrazně ovlivňují spokojenost zaměstnanců společně s jejich výkonností.

Přemýšleli jste někdy, proč vás po hodinovém meetingu v nevelké zasedačce začíná opouštět zdravý rozum? S rostoucí hladinou CO2 totiž rychle klesá schopnost lidí soustředit se. Prozradíme vám skvělý lifehack, který možná už znáte, ale třeba nevíte, proč vlastně funguje.

Stačí totiž intenzivně vyvětrat a výkonnost týmu se s čerstvým kyslíkem instantně zdvojnásobí. The Greenest Company umí tento jev měřit pomocí několika indexů a zároveň nabízí možnost, jak vaše kanceláře udělat focus friendly. Pojďme se podívat na cestu k zelenějším kancelářím zblízka.

Space Monitor - Jak si stojí vaše zasedačka?

Podle poučky „Nikdy nedělej, co nemůžeš změřit" začíná každý proces ladění kancelářského prostředí výzkumem. The Greenest Company na to jde od lesa, tedy spíše od kávové plantáže. V prostoru během 30 minut rozmístí rostlinky kávovníku, které v květináčcích ukrývají senzory sbírající data o veličinách, jako je akustika, vlhkost, kvalita vzduchu apod. K tomu probíhá dotazníkové šetření mezi zaměstnanci v různých částech kanceláří. Jeden květináč při týdenním měření nasbírá přes 350 000 údajů.

Data se potom dva dny analyzují pomocí big data nástrojů a zjišťuje se, jak dobře se lze soustředit v jednotlivých prostorách, v open space či zasedačkách, a jak se tyto hodnoty mění během dne. Hledají se směry, kterými by šlo prostředí kancelářské džungle zlepšit. K tomu The Greenest Company používá několik indexů vzešlých z dotazníkového šetření a hromadu naměřených dat. Výsledkem je seznam doporučení, jak používat klimatizaci, kdy větrat v zasedačkách, jakou volit teplotu během dne a jak zlepšit akustiku prostředí. Space Monitor jednoho patra o tisíci metrech čtverečních vyjde zhruba na 50 tisíc korun.

Space Plant - Příroda se vrací do kanceláří

Tady přichází do hry druhý produkt, který The Greenest Company nabízí - Space Plant. Jde o designovou stěnu z rostlin, která je naprosto bezúdržbová, pomůže snížit hluk mezi zónami o 5 dB a k tomu zachytává prach a toxiny ze vzduchu. A jelikož má vlastní zavlažování, hnojení i osvětlení, nemusíte se ji bát umístit ani do té nejtemnější zasedačky.

Rozhovor s Jindřichem Fialkou

Na naše dotazy ohledně „zelených kanceláří" i startupu The Greenest Company odpověděl jeho spoluzakladatel Jindřich Fialka:

Jak vznikl nápad na The Greenest Company?

Přišel za mnou Martin (Martin Stára, zakladatel interiérového Studia Perspektiv, které navrhlo třeba pražské kanceláře STRV nebo HubHub) a povídá: „Navrhujeme teď asi 10 000 m2 kanceláří naráz a dokolečka řeším stejné problémy - dělení prostoru, akustiku a zeleň. Není na to žádné dobré řešení, nemohli byste něco navrhnout?" Probrali jsme to u nás v inovačním studiu Q Designers a došli jsme k tomu, že zdravé pracovní prostředí je ohromné téma. Pustili jsme se proto do The Greenest Company.

Proč je v měřicích čidlech zasazen kávovník?

Dva důvody. Zaprvé jsme potřebovali, aby lidi v průběhu měření monitory nechali na stolech, aby je neuklidili třeba do šuplíku nebo do skříně. Mohli jsme je přilepit, ale kombinace s kávovníkem nás nadchla. A zadruhé jsme chtěli, aby lidi analýza pracovního prostředí bavila. Samo o sobě to není úplně sexy téma.

Dokážete v číslech ukázat dopad zlepšení pracovního prostředí?

Index soustředění v pracovním prostředí umíme zvednout o 30 procent, index spokojenosti klidně o 60 procent. Akustiku umíme podle dispozice kanceláří zlepšit o 5-10 decibelů (to je stejný rozdíl, jako když doma zavřete okno na ulici). Pracovní prostředí je neskutečně komplexní téma, museli bychom se bavit o konkrétním případu.

Je Space Monitor nebo Plant vhodné řešení i pro startupy, nebo pouze pro velké kanceláře?

Otázka je, co je startup. Shodou okolností právě řešíme spolupráci s ProductBoardem, který se bude v září stěhovat do nových kanceláří. Obecně platí, že největší pozitivní dopad můžeme přinést firmám o 50 a více lidech.

Kolik máte v současnosti klientů?

Dohromady asi 20. Připravujeme zelené realizace v kancelářích České spořitelny, Forbesu, AXA, Rockwool a u pár dalších firem. Teď se nám rozjíždí ještě druhý produkt - Space Monitoring. Dlouhodobá spolupráce na zlepšování firemního prostředí pomocí big data a machine learning. V tuhle chvíli má prvních sedm zákazníků.

Kromě českého trhu působíte i jinde?

Zatím hlavně u nás, ale už máme klienta i na Slovensku a na konferenci Pioneers.io jsme naťukli pár možností v Rakousku.

Jaké máte plány na dalších šest měsíců?

V tuhle chvíli ladíme business model Space Monitoringu, posilujeme tým a připravujeme další kolo investic na podzim. Čeká nás prezentace na Future Portu, TechoConu, na Happiness at Work a dalších akcích.

Autor: Matyáš Vejskal
Foto: archiv The Greenest Company

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články