Marek Liška polidštil výuku matematiky a stal se za to startupperem roku

Marek Liška polidštil výuku matematiky a stal se za to startupperem roku

5. bře 2019 Martin Šebesta 2 min

„A k čemu mi to bude?“ Přiznejme si, že tuto otázku si položil asi každý z nás, kdo na tabuli zahlédl několikařádkové příklady, kde bylo víc písmen než číslic. Marek Liška napsal učebnici, kde každá kapitola začíná tím, kde se s probíranou látkou v reálném životě setkáte. Samozřejmostí je i lidský jazyk, vysvětlování příkladů krok za krokem a přehledné grafické členění. Učebnice se setkala s mimořádným úspěchem. Aby mohl Marek humanizovat i ostatní obory, vzniklo zastřešující nakladatelství ProSpolužáky. Právě za něj teď získal titul Startuppera roku.


Startupper of the year je soutěž pořádaná nadnárodní společností Total. Soutěž byla původně zaměřená jen na africké země, ale v současnosti pokrývá už čtyři kontinenty. V ČR probíhala letos poprvé. A kdo v ní soutěží? Podnikatelé mladší 35 let, „kteří během uplynulých dvou let vytvořili projekt nebo startup s dopadem na sociální sféru a komunitu. Projekt musí obsahovat praktický způsob řešení záležitostí v oblasti zdravotnictví, bezpečnosti, vzdělávání, přístupnosti a dalších oblastí, které ovlivňují místní komunity.“ Soutěží se v rámci jednotlivých zemí, do finále postupuje 15 projektů.

Marek Liška s Tomášem Valentou, vývojářem ProSpolužáky

Marek Liška pojal touhu napsat srozumitelnou učebnici dva roky před maturitou. Jeho spolužáci s ním v časech písemek z matematiky odmítali chodit na párty. A tak aby na akce nemusel chodit sám, jim musel látku efektivně převyprávět. A tím to začalo. BETA verze učebnice vyšla v říjnu 2013, dnešního dne podle Markových učebnic učí na 134 školách v Čechách i na Slovensku. Učebnici píší středoškolští a vysokoškolství studenti, kteří čtenáři samozřejmě tykají.  

A co všechno v soutěži projekt vyhrál? 12 500 euro, manažerskou podporu od společnosti Total, mentorskou podporu od StartupYard a služby zdarma od Business Link, Podnikni to! a samozřejmě - Startupjobs. Navíc se projekt zúčastní regionálního finále v Paříži.

 

Vítězný projekt od nás obdržel kredit 10 000 Kč na naše služby

Na druhém místě se umístila Lucie Částková, která se zároveň v rámci soutěže stala podnikatelkou roku. Jejím projektem je společenská hra Olá, která vyplňuje mezeru - nedostatek her pro nevidomé, a zároveň umožňuje lidem bez postižení se do světa nevidomých vcítit. A na třetím místě Kamil Demuth s projektem Scuk.cz. Ten umožňuje online nákupy od lokálních farmářů. Rozhodně doporučujeme do učebnic ProSpolužáky nahlédnout, protože ať už jste jakkoliv humanitní, budete mít chuť si nějaký ten vzoreček vyřešit.

 

Autor: Martin šebesta

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články