Olá! Společenská hra pro (ne)vidomé okouzluje svět a možná čeká na investora

Olá! Společenská hra pro (ne)vidomé okouzluje svět a možná čeká na investora

10. kvě 2019 Petr Woff 3 min

Praha, Paříž, Chicago. Nejenom tam má úspěch východočeská studentka Lucie Částková, se svojí sociální hrou Olá! Projekt původně vznikl na bázi dobročinnosti, jako nové pojítko mezi zrakově postiženými lidmi a zdravými. Jeho zakladatelka však záhy zjistila, že zaplňuje mezeru na trhu a má minimálně 36 milionů potenciálních klientů. Získala řadu soutěžních cen, nyní dokončuje design a brand.

„Za dobrotu na žebrotu,” říkají skeptikové. Zatímco Lucie Částková tuhle frázi přesvědčivě vyvrací: Ještě když studovala na obchodní akademii ve východočeské Chocni, měla nevidomou spolužačku Michaelu, které chtěla pomoci. Zrakově postižený člověk totiž musí řešit řadu specifických problémů - nejenom když přechází rušnou ulici, ale třeba taky pokud jde o společenský život a zábavu. Lucie tedy vyrazila do obchodů, aby koupila vhodnou pomůcku, ideálně nějakou chytrou hru. Kupodivu však hledala marně.

„Zjistila jsem, že neexistuje hra, která by spojovala nevidomé a zdravé lidi, aby se jedni mohli integrovat a druzí získali větší empatii,” vzpomíná Lucie. Začala tedy uvažovat, jak by svoji poptávku uspokojila sama. A vymyslela pravidla úplně nové hry:

  1. Zdraví jedinci si převážou oči šátkem, nevidomí (pochopitelně) mohou rovnou začít.
  2. Každý dostane pytlík s různě tvarovanými díky.
  3. účastníci postupně házejí kostkou, která má na každé straně vyřezaný jiný obrazec.
  4. Házející hráč vždycky pohmatu zjistí a následně informuje spoluhráče, jaký padl tvar.
  5. Všichni prohledávají svoje sáčky a hledají správně tvarované dílky.
  6. Nejrychlejší hráč zavolá: „Olá!”
     


Vítězné tažení soutěžemi

Nevidomá Michaela má konečně společenskou hru, kterou může sdílet a prožívat třeba i se svojí zdravou sestrou. Lucie ovšem pokračuje dál, pod značkou Coplay. Do společenské hry Olá! původně vložila 10 tisíc Kč, načež vyhrála několik startupových soutěží, například: Social Innovation Relay, Soutěž a Podnikej nebo Social Impact Award. Letos byla vyhlášena nejlepší českou podnikatelkou ve Startuperovi roku. Když na soutěžích prezentuje svůj projekt, obvykle vyzývá porotce, aby si převázali oči šátkem, rozdá jim pytlíky plné geometrických obrazců a vyzve k hodu kostkou.

„Výběr vítěze byl jednoduchý. Projekt Olá nás prostě nadchnul svou propracovaností. Hru jsme rovnou vyzkoušeli, takže jde o uskutečnitelný nápad. Věříme, že najde uplatnění na trhu a pomůže postiženým i zdravým dětem, aby ještě lépe vnímaly okolní svět a společnost,“ uvedl Rostislav Trávníček ze společnosti NN, který seděl v porotě soutěže Social Innovation Relay.
 


Objednávky přibývají

Díky výhře v soutěžích Lucie získala publicitu, peníze dohromady v řádu desetitisíců Kč a pozvání například do Bruselu, Chicaga, Paříže nebo gruzínského Tbilisi, kde mohla svůj nápad šířit. Dalece tedy překonala původní cíl, pomohla nejen spolužačce. Ovšem jak sama uvádí: V České republice žije zhruba 12 tisíc, na celém světě 36 milionů nevidomých lidí. Srovnatelnou populaci má například Kanada. Další plány jsou tedy jasné - vyrábět a uspokojovat objednávky, které přibývají, případně přidávat další sociální hry.

„Nyní spolupracuji s kreativní agenturou na obalovém designu a novém brandu,” prozrazuje autorka projektu. Název hry - Olá! - zůstane stejný, ale jinak prý půjde o „velké změny”. Projekt je tedy už rozběhnutý, nicméně investoři stále ještě mají jistou šanci, že by mohli získat minoritní podíl ve společné firmě. „Nabídkám jsem otevřená, záleží však na mnoha faktorech, zda bych spolupráci přijala,” upřesňuje Lucie Částková, dneska už studentka podnikové ekonomiky a managementu na Univerzitě Pardubice.
 

Autor: Petr Woff
Fotografie: Lucie Částková a profil Coplay na Facebook.com

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články