Spojit robotického psa a ChatGPT? Inženýři z Boston Dynamics naučili robota Spot mluvit
Robotický pes Spot od společnosti Boston Dynamics byl doplněn o ChatGPT a funkci převodu textu na řeč. Nově tak může mluvit s lidmi a odpovídat na jejich dotazy v reálném čase. foto: repro Twitter/svpino

Spojit robotického psa a ChatGPT? Inženýři z Boston Dynamics naučili robota Spot mluvit

14. kvě 2023 Pavla Skřivánková 2 min

Umí vyběhnout schody, otevřít si dveře, odstraňovat překážky z cesty, dělat kotrmelce a tancovat jako profesionálové. A nově i mluvit. I když to může vypadat jako vystřižené ze sci-fi filmu, vybavil tým vývojářů ze společnosti Boston Dynamics svého známého robotického psa jménem Spot technologií ChatGPT a funkcí převodu textu na řeč, díky čemuž může robopes odpovídat na dotazy v reálném čase.

Dalo by se říct, že dvěma výdobytkům moderní doby doteď něco chybělo. Univerzální robotický pes Spot fungoval jako „tělo bez mysli“, mohl být ovládán na dálku nebo samostatně poslán na svou cestu pomocí naprogramovaných tras a úkolů. ChatGPT, konverzační model AI vyvinutý společností OpenAI, který dokáže generovat souvislý a smysluplný text na základě uživatelského vstupu, to měl přesně naopak a postrádal „fyzické tělo“. V posledních měsících se ale stále více posouvají hranice toho, co umělá inteligence dokáže, a už i tato byla překonána. Stačilo tyto dvě již existující technologie zkombinovat a pro modulaci hlasu integrovat do robota navíc aplikaci Text-to-Speech od Googlu. Výsledkem je robopes, který dokáže porozumět tomu, co mu člověk říká, a reagovat.

Novinku představil na Twitteru inženýr strojového učení Santiago Valdarrama. „Můžeme se robotů zeptat na minulé i budoucí mise a dostat od nich odpověď v reálném čase. ChatGPT interpretuje otázku, analyzuje soubory a formuluje odpověď,“ uvedl. K čemu je to celé dobré? Cílem je pomoci robotickým psům ještě efektivněji plnit automatizované úkoly. Ty zahrnují složité konfigurační soubory, a kromě toho shromažďuje robotický pes na každé misi mnoho dat. Může být těžké a časově náročné je vyhledat a převést na přímočaré informace. A právě zde nastupuje ChatGPT, který tento proces technikům usnadní.

Software byl vyvinut například pro detekce tepelných či akustických anomálií, čtení analogových a digitálních měřidel nebo identifikaci změn v prostředí. Ve videu, které Santiago Valdarrama na Twitteru zveřejnil, odpovídá Spot na otázky týkající se stavu baterie a detailů mise a dokáže také naznačit odpověď ano, či ne pohybem hlavy. Dokonce může přijímat i příkazy a jednat podle nich, na videu je například požádán, aby udělal krok zpět, což udělá.

Někteří uživatelé Twitteru nicméně vyjádřili své obavy, zda je takový vývoj umělé inteligence bezpečný. „ChatGPT nedokáže převzít ovládání robota, slouží pouze k rozhovoru. Myslíme na etiku a bezpečnost,“ ujistil je vědec. Schopnost interakce robotů s lidmi nabízí do budoucna využití například v zákaznické péči nebo zdravotnictví.

Roboti od Boston Dynamics se zatím nejčastěji využívají pro průmyslové, komerční a výzkumné účely. Například v archeologickém parku v italských Pompejích se z nich stali doslova hlídací psi. Sbírají zde data o troskách města, kontrolují památky a hledají nelegálně vykopané tunely. S bádáním pomáhají i v českém prostředí. Pod taktovkou vědců z ČVUT  vyrazili robopsi minulý rok na misi do pražského podzemního labyrintu, kde pořídili digitální 3D mapu pražských kolektorů.

PŘEČTĚTE SI: Dříve sloužila těžbě zlata, dnes v ní těží data robotičtí psi. Vědci z FEL ČVUT vyrazili s roboty do průzkumné rudné štoly

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články