Cosmic Latte, která vyvíjí seznamovací aplikace zaměřené na LGBTQ+ komunitu, slaví rekordní rok
Aplikace z dílny Cosmic Latte dohromady využívá přes 17 milionů lidí. (Foto: Cosmic Latte)

Cosmic Latte, která vyvíjí seznamovací aplikace zaměřené na LGBTQ+ komunitu, slaví rekordní rok

24. dub 2024 Ondřej Černý 4 min

Výrazně překonaly globální trh. Zatímco ten loni rostl o šest procent, LGBTQ+ seznamky od české technologické společnosti Cosmic Latte zaznamenaly růst o 21 procent. Šlo také o rekordní rok, kdy se obrat firmy vyšplhal na 65 milionů korun a zisk dosáhl 9,3 mil. Kč.

Portfolio složené ze seznamek Zoe pro lesby a Surge pro gaye loni v prosinci poprvé pokořilo hranici půl milionu stažení během jednoho měsíce. Celkem má přes 25 milionů stažení a 17 milionů uživatelů. K rekordnímu výsledku přispěla i expanze na asijských trzích, kde se Zoe řadí na první místo v počtu stažení mezi seznamkami pro lesby.

Již zavedená Zoe vyrostla v prosinci meziročně o 24 %, rychleji rostoucí Surge pak dosáhl růstu dokonce o 44 %. Výrazné překonání trhu připisuje CEO Cosmic Latte Milan Kovačič také důrazu, který Cosmic Latte klade na využití umělé inteligence.

Rok 2023 byl pro nás v Cosmic Latte klíčovým úspěchem. Podařilo se nám růst výrazně rychleji než ostatním hráčům na trhu. To je důkaz, že jdeme správným směrem, a to díky naší sázce na umělou inteligenci, neustálou inovaci a diferenciaci od ostatních. Kromě produktu jsme zapracovali i na naší interní organizaci – máme profesionálnější tým, nastavili jsme pevnou organizační strukturu s jasným vedením a rozdělením rolí. Zároveň je náš tým více diverzifikovaný a mezinárodní, což dále přispívá ke zlepšování našich služeb,“ konstatoval Kovačič.

Původně se hlásil na jinou pozici, nakonec se Milan Kovačič stal CEO Cosmic Latte. (Foto: Cosmic Latte)

Firma si udržuje profit margin kolem 15 %, a to přes značné investice do vývoje nové technologie a rozšiřování týmu, který od minulého roku ustavil širší management a profesionalizoval své fungování. Dnes tým Cosmic Latte tvoří patnáct interních zaměstnanců a více než deset externích administrátorů jednotlivých zemí, kde seznamovací aplikace Zoe a Surge fungují. Zároveň je ale díky využití technologických možností personální růst organický a není nijak přepálený.

Využívání umělé inteligence nám umožňuje udržovat menší efektivní tým a zároveň vylepšuje produkt a optimalizuje příjmy. Naše AI umí vyhodnocovat atraktivitu jednotlivých uživatelů, což otevírá dveře úplně novým funkcím a také zdrojům příjmů. Můžeme například uživatelům dát možnost připlatit si za to, aby jim algoritmus ukazoval ‚atraktivnější‘ profily. Skrze AI umíme dynamicky naceňovat předplatné pro jednotlivé uživatele, moderovat obsah a zvládá také náš copywriting,“ popisuje Kovačič, který je postgraduálním studentem na Oxfordské univerzitě, kde v rámci stipendia Directors Award vystudoval obor umělá inteligence a leadership. Zkušenosti má také z poradenských společností McKinsey a PwC, ve kterých dohlížel na digitální transformaci, obchodní analýzu a projektování portfolia.

Zoe je seznamka a sociální síť pro lesby, bisexuálky a queer ženy a dívky z celého světa. (Repro: Cosmic Latte)

Vyšší obrat, ziskovost i počet uživatelů

V letošním roce má Cosmic Latte v plánu automatizovat verifikace profilů, zlepšit marketingové kampaně a zajistit s využitím umělé inteligence další rutinní úkoly, zejména ve vztahu ke správě aplikací v jednotlivých zemích. Chce tímto způsobem uchovat relativně nízký počet lidí v týmu a maximalizovat finanční výsledky. Má k tomu pomoci také nový zdroj příjmů z reklamy, který společnost začala do aplikací nasazovat v loňském roce. Aktuálně tvoří dvě procenta jejích celkových příjmů. Firma ale počítá, že jejich podíl výrazně poroste, protože příjmy z reklamy se jí dosud v každém následujím čtvrtletí zdvojnásobily. Klíčovým produktovým zaměřením má být také vyšší diferenciace ve srovnání s konkurencí.

Náš obor je extrémně konkurenční, zvláště pak segment seznamovacích aplikací pro gaye. Je proto důležité se od ostatních co nejvíce odlišit a nabídnout lepší možnosti pro seznamování. Surge se snažíme udělat maximálně vizuálně, budeme přidávat možnost pohyblivých profilových fotografií, výběr tvaru těla nebo množství ochlupení, což jsou všechno parametry, které pomáhají uživatelům přesněji vybírat podle svých preferencí. U Zoe se snažíme posilovat sociální aspekt aplikace, tvořit kolem ní komunitu, která u aplikace zůstane i po úspěšném nalezení partnerky,“ přiblížil plány na následující měsíce Kovačič.

CEO Cosmic Latte Milan Kovačič byl, mimo jiné, zařazen do slovenského výběru Forbes 30 pod 30. (Foto: Cosmic Latte)

PŘEČTĚTE SI: Svět randí díky aplikacím z Česka. Seznamku od STRV pro LGBTQ+ komunitu využívá přes deset milionů uživatelů

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články