ShipMonk má nového kapitána. Jan Bednář předal vedení Joshi McCarterovi
Dosavadní a budoucí šéf společnosti ShipMonk. Zakladatel Jan Bednář (vlevo) předává exekutivní vedení novému lídrovi Joshi McCarterovi. (Foto: Shipmonk)

ShipMonk má nového kapitána. Jan Bednář předal vedení Joshi McCarterovi

16. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

Jan Bednář, zakladatel logistického startupu ShipMonk, předává otěže firmy. Na post generálního ředitele firmy najal Joshe McCartera. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že je spíše stavitelem a tvůrcem, zatímco vedení firmy se za sedm let její existence posunulo spíše k řízení, při kterém už mu nezbývalo tolik času na projekty, které podněcují jeho vášeň.

Dosavadní lídr ShipMonku o rozhodnutí opustit výkonné vedení firmy informoval v textu zveřejněném na sociální síti LinkedIn. Uvedl, že nešlo o nějaký okamžitý impulz, ale rozhodnutí v něm zrálo od začátku roku 2022, kdy začal přemítat o svých skutečných vášních v rámci podnikání.

Uvědomil jsem si, že jak pro mé osobní naplnění, tak pro pokračující úspěch ShipMonk bylo nutné, abych hledal nového generálního ředitele, který by mohl posunout společnost na další úroveň a zároveň mi umožnil soustředit se na to, co v ShipMonk miluji nejvíce. Jsem stavitel a tvůrce. Moje role generálního ředitele se stala více o řízení, takže mi zbývá méně času na projekty, které podněcují mou vášeň. S potěšením oznamuji, že po 18 měsících intenzivního hledání jsme našli dokonalého vůdce, který nás zavede do další kapitoly příběhu ShipMonk,“ konstatoval Bednář.

Americká škola

Novým šéfem se stává Josh McCarter, který do loňského srpna působil jako generální ředitel společnosti Mindbody, přední technologické platformy pro fitness, wellness a kosmetický průmysl. Technologie Mindbody pohání desítky tisíc wellness podniků, včetně předních značek jako jsou OTF, F45 a DryBar. Do firmy nastoupil v roce 2018 jako ředitel pro strategii po akvizici společnosti Booker, kde působil jako generální ředitel a spoluzakladatel. Před převzetím funkce generálního ředitele společnosti Mindbody působil McCarter jako prezident společnosti.

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) s vyznamenáním vystudoval bakalářský titul v oboru politologie a získal titul MBA na Marshall School of Business. V minulosti působil ve správních radách společností Booker, SpaFinder a několika dceřiných společnostech firmy Autobytel. Když byl jeho nejmladší dceři v roce 2009 diagnostikován diabetes 1. typu, zaměřila se jeho rodina na hledání léku na různé příčiny této nemoci. Ve svém volném čase je McCarter vášnivým dobrodruhem, který procestoval více než 50 států světa a na svém motocyklu Harley-Davidson projel celé Spojené státy.

Inovace cestou k úspěchu

Odcházející šéf Bednář posledních devět let označil za největší profesní zkušenost svého života. Navzdory obřímu růstu, který ShipMonk zaznamenal, se však domnívá, že je firma v mnoha ohledech ještě na začátku.

Začali jsme od nuly, bez jakéhokoli rizikového financování a dospěli jsme ke globální přítomnosti s více než osmnácti sklady po celém světě o rozloze přibližně čtyř milionů čtverečních stop. Náš tým se rozrostl na více než dva tisíce výjimečných zaměstnanců. Dohromady jsme odeslali více než 100 milionů objednávek zákazníkům po celém světě a pomohli tak tisícům podniků dosáhnout jejich růstových cílů,“ vypočítal Bednář s tím, že si ShipMonk udržel ziskovost a zároveň firma dokázala škálovat na příjmy v hodnotě stovek milionů dolarů ročně.

ShipMonk Bednář založil s vizí změnit způsob, jakým společnosti z oblasti e-commerce spravují svůj dodavatelský řetězec a dodávají produkty zákazníkům. Cílem je dostat objednané položky k zákazníkům a zároveň umožnit společnostem soustředit se na růst jejich podnikání, aby nemusely řešit problémy s dodavatelským řetězcem a přepravou. To by podle Bednáře, který byl v USA také vyhlášen EY Podnikatelem roku, nebylo možné bez intenzivního zaměření na vytváření úžasné zákaznické zkušenosti a bez najímání supertalentovaných lidí. Zmínil ale také další faktory.

Budování nejlepší technologie, která přináší transparentnost a jednoduchost do zastaralého světa plnění, a co je nejdůležitější - umožňuje našim zákazníkům méně se stresovat a více růst. Nebylo a není to jednoduché – logistika je zatraceně těžká. Ale učit se z chyb, dělat vždy správné věci a neustále inovovat bylo vždy naším „tajným receptem“ k úspěchu,“ uzavřel své oznámení o předání vedení ShipMonku Bednář.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články