Pro startupy, inovace i kutily. V Přerově se otvírá na české poměry unikátní prostor IN-HUB
Nový prostor v Přerově má začínajícím podnikatelům jejich start usnadnit. Kromě jiného nabízí i nejrůznější výrobní pomůcky. (Foto: Inovační centrum Olomouckého kraje)

Pro startupy, inovace i kutily. V Přerově se otvírá na české poměry unikátní prostor IN-HUB

2. čvc 2023 Ondřej Černý 4 min

Přerov získá speciální prostor podněcující kreativitu a podnikavost. Na začátku července se veřejnosti otevře IN-HUB, unikátní projekt jak v Olomouckém kraji, tak v celé České republice. Kromě coworkingových prostor bude k dispozici také přednáškový sál, 3D tiskárny nebo nahrávací studio.

Inspirativní prostředí, kde lze pracovat a třeba i potkat nové partnery pro svůj byznys. Právě to mají nabídnout prostory v centru Přerova v rámci IN-HUB. Je určený pro rozvoj inovativního podnikání s přidanou hodnotou, pro firmy, které mají ambice jít se svou službou nebo produktem na světové trhy. A přitom podnikat z Přerova, přinést do regionu nová pracovní místa a pomoct místní ekonomice. Cílem je také podpořit byznys, který zohledňuje udržitelná témata a nepřispívá k devastaci životního prostředí, ale naopak hledá inovativní řešení, jak s negativními dopady na klima bojovat.

S myšlenkou vytvořit komunitní prostor podporující inovativní podnikání se pracovalo od roku 2020. Vedení Přerova se se zástupci Inovačního centra Olomouckého kraje (ICOK) shodlo i v tom, že ideálním místem bude budova stojící v centru města.

Ještě předloni tu stál zanedbaný dům v havarijním stavu, dnes je Blažkův dům chloubou náměstí, která v sobě ukrývá nejen kancelářské prostory, ale i dílny, které mohou využívat jak jednotlivci, tak i školy či firmy. Jsem moc rád, že se hub stane místem, kde se budou lidé potkávat a pracovat – a které historické centrum města oživí,“ řekl přerovský primátor Petr Vrána. Rekonstrukce objektu vyšla na 72 milionů korun, více než polovinu (37 milionů korun) se podařilo zaplatit díky dotaci poskytnuté Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Budova, v níž v centru Přerova nový IN-HUB sídlí. (Foto: Inovační centrum Olomouckého kraje)

Coworking, studio i virtuální adresa

Co se týká komplexnosti služeb, má být IN-HUB unikátní nejen v rámci Olomouckého kraje, ale i České republiky. Hub totiž nabídne konferenční sál, kreativní dílny s 3D tiskárnami i nahrávací studio, pracovní prostor, ale také místo pro relaxaci a odpočinek.

Konferenční sál s kapacitou až 60 lidí, kde se budou pravidelně konat události se zajímavými řečníky, si pro své akce budou moci pronajmout i místní spolky, kreativci, obce, školy nebo další firmy. K dispozici bude také coworkingový otevřený sdílený prostor s oddělenými pracovními místy, klidnými zákoutími a call-roomem.

IN-HUB nabídne různé typy prostředí, aby dokázal vyhovět různorodým potřebám. (Foto: Inovační centrum Olomouckého kraje)

Součástí projektu jsou i kreativní dílny, které mohou využívat jak kutilové, kterým chybí vlastní prostory nebo vybavení, tak školy nebo firmy, které si chtějí vyrobit nebo ověřit nový prototyp, aniž by musely investovat do vlastního vybavení nebo přenastavení vlastní výrobní linky. V dílně budou k dispozici pokročilé 3D tiskárny, 3D skener, elektrotechnické vybavení nebo mechanická dílna.

Členství pro podnikatele je až do konce roku zdarma. Kromě toho členové získají bezplatný vstup na všechny hubem pořádané akce. Budou mít také přístup ke zvýhodněným službám. Kutilové zaplatí měsíčně 499 korun. Dílny mohou využívat vždy, když bude přítomen mistr dílny a v rámci členství získají desetiprocentní slevu na spotřebovaný materiál do 3D tiskáren.

Kromě firem myslí IN-HUB s možným využitím také na kutily. (Foto: Inovační centrum Olomouckého kraje)

Možná inspirace pro další

Hub nabízí také možnost zaregistrovat si v něm virtuální sídlo firmy. Zájemci o coworkingové prostory si je mohou bezplatně vyzkoušet v rámci testovacího dne. V případě dalších návštěv zaplatí za jednodenní vstup 300 korun a za měsíc bez stálého místa 1 600 korun. Konkrétní místo s nepřetržitým přístupem 24/7 vyjde měsíčně na 2 700 korun, pro čtyřčlenný tým pak na 10 tisíc korun.

Jsem rád, že v našem kraji vznikají kvalitní podnikatelské projekty, jako je právě tento prostor, kde se budou moci vzájemně propojovat firmy, školy, zástupci veřejné správy nebo začínající podnikatelé,“ konstatoval hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek s tím, že IN-HUB má být platformou pro vznik a rozvoj kreativních myšlenek a byznysových plánů. Zajistit to mají Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK) a město Přerov, jež projekt provozují.

Přerovský projekt zapadá do dlouhodobé strategie ICOK podporovat jednotlivé regiony v kraji pomocí konkrétních a cílených projektů. „V Přerově jsme nejdál. Otevřeli jsme tam hub, který je v široké nabídce služeb a ve srovnání s podobně velkými městy unikátním projektem napříč Českou republikou. Věřím tomu, že bude inspirací pro ostatní města nejen v našem kraji,“ uzavřel Tomáš Dostál, ředitel ICOK.

Široké veřejnosti se mají prostory naplno otevřít 3. července.

Přerov si od hubu slibuje vznik nových pracovních míst v regionu a pomoc místní ekonomice. (Foto: Inovační centrum Olomouckého kraje)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články