Zkrátka jsme vyšli z módy. Nejznámější generátor gifů bojuje za svůj odkup Zuckerbergem
Hide the pain Harold. Jedna z ikon světa gifů. Foto: Giphy 

Zkrátka jsme vyšli z módy. Nejznámější generátor gifů bojuje za svůj odkup Zuckerbergem

1. říj 2022 Václav Lang 1 min

V jednu chvíli byly nedílnou součástí digitální komunikace, nyní vyklízejí pole. Největší generátor gifů Giphy, založený v roce 2013, se brání britskému antimonopolnímu úřadu, který napadá nedávný odkup společností Meta Marka Zuckerberga a nařídil jí Giphy prodat. Na pomoc si bere výrazy jako boomer” nebo cringe”.

Meta získala Giphy pod svá křídla v roce 2020 za 400 milionů dolarů (miliarda korun). Akvizice se však znelíbila britskému antimonopolnímu úřadu, který loni vyzval k prodeji Giphy kvůli údajné hrozbě tohoto spojení pro hospodářskou soutěž. Meta to odmítá s tím, že druhý zájemce nabídl za Giphy mnohem nižší částku.

Engine pro vyhledávání krátkých vtipných videoskečů pro užití nejčastěji v digitální psané komunikace se rovněž brání, a to způsobem, který u firem nebývá zrovna obvyklý. Sama o sobě tvrdí, že její služba vyšla z módy a nikdo jiný už by za ní nedal tolik peněz jako Meta. Ostatně její hodnota spadla podle britského Guardianu od roku 2016, kdy byla na vrcholu, o 200 milionů dolarů.

„Existují náznaky celkového poklesu užívání gifů,” napsala před pár týdny společnost v oficiální odpovědi antimonopolnímu úřadu, která byla nedávno zveřejněna. A doplnila: „Gify vyšly z módy a zejména mladší uživatelé je označují jako cringe nebo nástroj pro boomery.”

Cringe obrázky od šéfa

V téže zprávě si pak dokonce vypomáhá některými komentáři, které gify hodnotí, lidově řečeno, jako za zenitem.

Například publicista Ryan Broderick nedávno napsal: „Gify jsou extrémně zastaralé. Nikdy nebyly snadné na tvorbu a na mobilních zařízeních nefungovaly nijak zvlášť dobře (…) takže teď jsou z nich spíše cringe obrázky, které váš šéf posílá na Slacku.”

Nyní se čeká na finální rozhodnutí antimonopolního úřadu, jenž v létě avizoval, že své nařízení k prodeji Giphy přezkoumá.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články