Vždy se sami sebe ptáme, zda bychom se zakladateli byli ochotni sdílet dvojdomek, říká šéf kapitálového fondu Purple Ventures

Vždy se sami sebe ptáme, zda bychom se zakladateli byli ochotni sdílet dvojdomek, říká šéf kapitálového fondu Purple Ventures

15. úno 2022 Zuzana Hübnerová 9 min

Vztah mezi zakladateli startupu a investory je jako manželství, tvrdí Jan Staněk, CEO Purple Ventures. Tento privátní kapitálový fond, který spadá pod Purple Holding, podporuje zejména začínající technologické startupy po celém světě. Podle Staňka si pak zakládá na své až rodinné atmosféře. Zejména proto, že fond podle něj investuje spíše do potenciálu a lidí než do samotného prvotního nápadu. Ten se totiž až v pětadevadesáti procentech případů nakonec změní. 

Sami jsme kdysi byli startup a zažili, jaké to je nemít na výplaty. I proto umíme být empatičtí a zakladatele startupů podporovat v dobrém i ve zlém,” říká Jan Staněk, CEO Purple Ventures. On sám má pro zakladatele obzvlášť pochopení. V minulosti totiž spolurozjížděl například e-shop s dětským oblečením Proděti.cz, který následně koupila skupina Jakuba Havrlanta Rockaway, či startup PurposeFly.com, který se soustředí na rozvoj týmů a firem.  

Nyní vede privátní kapitálový fond, který se zaměřuje na startupy v takzvaných pre-seed a seed kolech. „To znamená, že mají obvykle už nějaký minimální životaschopný produkt (ang. minimum viable product) a mnohdy už i první platící zákazníky,” popisuje Staněk. Zároveň ale dodává, že až v 95 procentech případů je finální produkt něco jiného, než si na začátku zakladatelé mysleli. Je to i jedno z kritérií, ke kterým přihlížíme při rozhodování o investici. V drtivé většině případů totiž prvotní myšlenka není funkční a zakladatelé se od ní musí umět posunout. Musí umět překročit svou zamilovanost a rozvinout ten nápad do něčeho, co trh skutečně chce. Takže my investujeme spíše do potenciálu a lidí než do konkrétního produktu,” vysvětluje. 

Investice do technologií umožňují škálování

Zajímají je zejména startupy, které pracují s nějakou technologií. „Chceme, aby tam byla technologická část, protože tu lze škálovat. Software lze vzít na víc trhů a obvykle po několika letech tržby převyšují náklady,” objasňuje hlavní důvod Staněk. Na základě vlastní dobré zkušenosti také raději podporují týmy. „Máme radši týmy než one man show,” potvrzuje. A v neposlední řadě zkoumají, zda zakladatelé umí produkt nejen vytvořit, ale také prodat. Zda mají vedle technických dovedností i předpoklady jít do světa byznysu. 

Než Purple Ventures do startupu investuje, obvykle tomu předchází čtyři až pět schůzek. „Chceme vidět nějakou konzistenci startupu a zároveň jim ukazujeme naši vlastní. Také sledujeme, jak jsou flexibilní v případě, že jim například dáme nějakou zpětnou vazbu,” popisuje Jan Staněk s tím, že alfou a omegou finálního rozhodnutí je, jak si se zakladateli startupu sednou jako lidé. „Hodnotová kompatibilita je pro nás klíčová. Vazba mezi zakladateli a investory je třeba na dekádu. Je to v podstatě jako manželství,” tvrdí a dodává, že důraz na osobní vztahy a hodnoty je i něco, co Purple Ventures odlišuje od jiných investičních fondů. Neumíme nabídnout takové podmínky jako velké fondy se zvučnými jmény. Zároveň jsou ale zakladatelé schopni si náš výběr obvykle obhájit, protože nabízíme přidanou hodnotu v podobě slušnosti a podpory. Napříč celým holdingem je pro nás zcela zásadní chovat se slušně k našim byznysovým partnerům, zákazníkům i vlastním lidem. Když si s někým plácneme, tak to platí,” říká Staněk.

Přesto jedním dechem dodává, že než ke schůzkám a seznamování vůbec dojde, tým Purple Ventures prochází pečlivě všechna čísla. „Vždy chceme vidět nejprve nějaké podklady a veškerá dostupná data. Snažíme se, abychom prvně zapojili analytickou část mozku a podle dat zvážili, zda byznys model vůbec dává smysl. Až pak zapojujeme i intuici. Jinak by se mohlo stát, že ta vzájemná chemie zcela zastíní racionální uvažová,” dodává Jan Staněk. 

Investor, ale i přítel na telefonu

Kromě peněz Purple Ventures startupům nabízí i své vlastní zkušenosti, rady a pochopení. „Náš fond tvoří tým přibližně sedmi lidí, přičemž každý z nás má nějakou důležitou expertizu. Navíc v rámci holdingu je to přes dvě stě lidí po celém světě. Takže máme poměrně velkou masu znalostí a dovedností, které umíme nabídnout,” podotýká Jan Staněk. 

Jan Staněk má sám za sebou rozjezd několika startupů. Teď ho prý ale víc baví podporovat ostatní

Se zakladateli startupů, do kterých investovali, se obvykle potkávají zhruba jednou za měsíc. Nechceme po nich nějaké podrobné excelové tabulky, ale aby se management každý měsíc zastavil a zamyslel nad tím, co se povedlo, co ne, co se z toho naučili a jaké mají priority na nadcházející měsíc. Také jsme k dispozici jako takový přítel na telefonu, protože být zakladatel startupu je často osamělá práce. Některé věci nechcete nebo nemůžete svěřovat kolegům a není dobré si ulevovat od stresu tím, že ho přenesu na své podřízené. Pak se hodí mít na vypovídání někoho nestranného, kdo si něčím podobným sám prošel,” myslí si Staněk.  

Z neúspěšné investice interní tým

Purple Ventures už zainvestovalo do necelých dvou desítek společností po celém světě. „Z těch, co mohu jmenovat, spolupracujeme například s hongkongským startupem Curfex. Ten pomáhá demokratizovat platby. Využívají ho například Vietnamci, kteří se odstěhovali do Japonska za prací a posílají domů peníze. Dosud je totiž bankovní systém ožebračoval a strhával až osm procent z těchto plateb. To je jeden ze startupů, se kterými je radost spolupracovat,” říká Staněk.

V portfoliu mají například i biomedicínský startup Tesla Medical, který vyvíjí speciální pásky pod kolena stimulující mozek. „Neinvazivně pomáhají léčit inkontinenci či neplodnost, ale vypadá to, že budou umět také zmírnit symptomy Alzheimera či Parkinsona. Což by mělo potenciálně dopad na stamiliony lidí po světě,” dodává Jan Staněk. 

Tachyum vyrábí čipy pro datová centra, které jsou desetkrát výkonnější a třikrát úspornější, než ty používané doposud. Mexické Toroto zase pomáhá zalesňovat půdu a bojovat tak proti klimatické krizi. A Vrgineers se zabývají 3D simulacemi. Například pro armádní účely. 

Podle Staňka zatím nevyšla jediná investice. A to ta úplně první. „Celý model se nakonec neukázal jako funkční v čase, ve kterém jsme doufali. Ale protože jsme si se zakladateli skvěle rozuměli, firmu jsme koupili. Postavili nám tým vývojářů v Bangladéši a dnes jsou součástí holdingu. Takže je to ve finále taky úspěch, protože nám to bezvadně funguje,” dodává. 

Vyplatí se houževnatost i osobní doporučení

Začínajícím startupům pak Jan Staněk radí několik věcí. „K investorům je vždy dobré jít na doporučení. Nechat se někým propojit. Když nám přijde z ničeho nic e-mail od nějakého startupu z Británie, tak se nám těžko posuzuje, jak moc to je či není pro nás zajímavé,” vysvětluje. 

Druhé doporučení je uvědomit si, že ne každé podnikání je startup a ne pro každého se hodí investiční fondy. Startup by měla být z definice společnost, která má produkt s potenciálem exponenciálního růstu. Očekává se, že křivka v byznys plánu půjde strmě vzhůru. Když si ale otevřete restauraci, tak tam stejné očekávání obvykle není. A v takovém případě nejsou fondy rizikového kapitálu nejlepším parťákem. Protože ty kvůli riziku, které podstupují, očekávají například desetinásobné zhodnocení své investice,” upozorňuje Staněk. 

Ačkoliv uznává, že k opravdovému úspěchu je potřeba i štěstí, myslí si, že úspěšní zakladatelé obvykle sdílí podobné vlastnosti. „Budoucí úspěch se dá odhadnout podle chování zakladatelů. Zejména jejich houževnatosti. Ideálně jsou to lidé, kteří už mají rozjezd pár startupů za sebou. Nebo jsou to bývalí sportovci, kteří jsou zvyklí dřít a ví, že trvá často i roky, než začnou sklízet ovoce své práce. Měli by to být i lidé se smyslem pro fair play a takoví, co drží slovo,” vyjmenovává. 

Na závěr má pro ty, kteří rozjezd vlastního nápadu zvažují, slova povzbuzení. „Střední a východní Evropa jsou teď zajímavá místa pro investory. Řekl bych, že jsme na dobrém místě ve správný čas,” uzavírá Jan Staněk. 

Foto: archiv Purple Ventures

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články