Vyvinuli program, který tiskne violoncella na míru, a zvítězili v Creative Business Cupu. Přerovské Sensio teď pojede reprezentovat Česko do Kodaně

Vyvinuli program, který tiskne violoncella na míru, a zvítězili v Creative Business Cupu. Přerovské Sensio teď pojede reprezentovat Česko do Kodaně

13. bře 2022 Zuzana Keményová 8 min

Creative Business Cup je soutěž o nejkreativnější startupy Česka, které mají potenciál uspět i v zahraničí. Letošní ročník, jehož mediálním partnerem byl i StartupJobs Newsroom, se zaměřil na startupy kreativně využívající materiály, umělou inteligenci, virtuální realitu nebo 3D tisk. Na plné čáře zvítězilo přerovské Sensio, které si odneslo tři ceny, stalo se i Miláčkem publika. V červnu pojede na mezinárodní kolo soutěže do Kodaně. Druhé a třetí místo si odnesly virtuální rehabilitace VR Life a Cementum, které z recyklované suti vyrábí lavičky, svícny a další originální předměty.

Když se v roce 2020 kvůli pandemii všechno uzavřelo, neměl Ondřej Kratochvíl (na úvodní fotce vlevo), profesionální hráč na violoncello, kde cvičit. V paneláku to nešlo, rušil by sousedy, navíc vedle v pokoji spalo jeho malé dítě. Tak začal přemýšlel, co dělat, a rozhodl se, že si violoncello s elektronickým přenosem zvuku do sluchátek vytiskne pomocí 3D tiskárny. „Potřeboval jsem, aby bylo lehké, skladné, moderní i levné. A aby spojovalo 400 let starý nástroj s moderním, elektronickým,“ říká Kratochvíl na pódiu v ostravském klubu Brick House a v ruce drží minimalistické plastové cello. 

Kratochvíl i jeho kolega Jan Tobolík (na úvodní fotce vpravo) jsou zástupci startupu Sensio a ve čtvrtek 10. března se v Ostravě společně s dalšími devíti českými startupy ucházeli o vítězství v soutěži Creative Business Cup. Organizuje ji agentura CzechInvest a soutěž má zviditelnit kreativní nápady s velkým potenciálem prorazit i za hranicemi České republiky. 

V Sensiu tedy vyvinuli program MyCello, který 3D tisk těchto tradičních hudebních nástrojů umožňuje. „Vsadili jsme na crowdfunding, kde jsme získali svůj první milion,“ doplňuje Kratochvíla jeho kolega Jan Tobolík, ředitel Sensia. 

Už od začátku je celý projekt koncipovaný globálně. „Na světě je podle našich odhadů zhruba milion cellistů, a to jsou naši zákazníci. Díky nadnárodní spolupráci se zahraničními prodejci hudebních nástrojů dodáváme svůj program tisku violoncell do celého světa,“ pokračuje Tobolík a za sebou ukazuje na mapu zahraničního působení Sensia, kde nechybí státy jako Japonsko, Norsko nebo třeba USA. Kromě programů pro tisk hudebních nástrojů se Sensio věnuje i dalším programům na míru. Vyvinulo například cloudový informační systém pro rychlý a přesný chod škol.

PŘEČTĚTE SI: Elektrická violoncella z 3D tiskárny: Za vznikem MyCello z Přerova byl lockdown a potřeba jednatele softwarové firmy cvičit doma

Miláčkem publika i českým želízkem v Kodani

Sensio letošní ročník Creative Business Cupu ovládlo. Získalo nejen první místo jako absolutní vítěz soutěže, ale také cenu Miláček publika, v níž o nejvíce atraktivním startupu elektronicky hlasovala veřejnost přímo během vyhlašování soutěže. Do třetice získalo speciální cenu Moravskoslezského inovačního centra Design Sprint. Nyní zástupce Sensia čeká postup do finále Creative Business Cupu, které se uskuteční v červnu v dánské Kodani. Pro Sensio to znamená možnost propojení se startupy a investory nejen z Česka, ale i z celého světa. Samotná účast na světovém finále v Kodani totiž umožňuje sebeprezentaci na globální úrovni a zvýšení povědomí o značce. 

„Dnešní podvečer byl plný emocí a skvělých zážitků. Získání všech tří cen nás překvapilo a je to pro nás velká energie, kterou jsme tímto získali. Úspěch nechodí samovolně, musí se mu jít naproti a jsem šťastný, že se nám podařilo zúročit všechny naše zkušenosti a vložit je do projektu MyCello,“ doplnil Tobolík.

Ukázka violoncella vytištěného na 3D tiskárně pomocí programu MyCello od Sensia. Nástroj oprostili od dřevěného těla a zůstala pouze strunná část. (Foto: Sensio)

Letošní ročník Creative Business Cupu byl celý zaměřený na startupy, jež kreativně využívají materiály, umělou inteligenci, virtuální realitu nebo 3D tisk a 3D skenování. I proto porotu oslovil rovněž startup Virtual Real Life, který skončil na druhém místě. Firma se zabývá využitím virtuální reality při rehabilitacích z domova. Klade si za cíl vyřešit problém přeplněných rehabilitačních zařízení. „V Česku jsou asi tři miliony lidí, kteří potřebují rehabilitaci. Čekají na ni týdny, ale také měsíce. Délka čekání přitom snižuje motivaci k rehabilitaci i její efekt. Vyvinuli jsme systém rehabilitace ve virtuální realitě, který dostupnost rehabilitace výrazně usnadňuje a také výrazně pomáhá k motivaci pacientů,“ vysvětlila porotě Jana Tvrdá, spolumajitelka ostravské firmy VR Life. 

S tímto systémem si pacient jednoduše nasadí VR brýle a může začít cvičit ve virtuálním prostředí, například doma na svém gauči, kdykoliv chce. Pacient s brýlemi může rehabilitovat ruce, kognitivní funkce, chůzi i například cvičit meditaci a relaxaci. Firma už má první zákazníky v B2B segmentu a nyní řeší investici do svého rozvoje.

Na bronzovou medaili dosáhl startup Cementum, který vyrábí udržitelné betonové výrobky ze stavební a demoliční suti. Porotu zaujal nápad, který spadá do kategorie cirkulární ekonomiky a v České republice nemá zatím konkurenta. „Stavební demoliční suť plně nahrazuje přírodní kamenivo ve výrobcích. Tím šetříme prvotí materiály a snižujeme uhlíkovou stopu výrobků. Ke každému výrobku navíc dodáváme certifikát, který obsahuje zdroj materiálu, tedy například jaká budova to byla dřív. A dodáváme i informaci o tom, kolik přírodních zdrojů jsme tak ušetřili,“ představil myšlenku Ondřej Koc, business developer Cementa, jež loni dosáhlo půlmilionového obratu. 

Tenhle startup z moravských Ivančic vyrábí z demoliční suti například městské lavičky, zahradní květináče nebo třeba domácí okrasné svícny. „Od počátku jsme se zaměřovali spíše na firemní klienty a segment dárkových předmětů, v další fázi jsme zacílili na veřejnou správu a segment městského mobiliáře. Nyní se chceme také více zaměřit na B2C prodej, proto pracujeme na vlastním e-shopu,“ říká pro StartupJobs Newsroom Jan Čermák, CEO Cementa.

Fotografie z vyhlašování výsledků soutěže, nalevo je Ondřej Koc, zástupce startupu Cementum, který si odnesl 3. místo. Napravo je Jana Tvrdá ze startupu VR Life, jež vybojoval 2. místo. (Foto: VOŠMET/Vyšší odborná škola Mediální tvorby)

O vítězi soutěže rozhodla odborná porota, ve které zasedli ředitel Divize startupů a inovativních malých a středních podniků CzechInvestu Jakub Hájek, zakládající partner advokátní kanceláře 3ADVOKÁTI Martin Hykel, ředitel evropského SWCSummitu Tomáš Cironis, koordinátorka implementace aktiv na podporu malých a středních firem a startupů v rámci Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje MSIC Adéla Hradilová a leader programu Start It ČSOB Zuzana Paulovics.

V loňském roce se vítězem národního kola stal startup FaceUp, za kterým stojí tři brněnští gymnazisté. Vytvořili webovou a mobilní aplikaci, která umožňuje odhalit šikanu a zároveň pomáhá s jejím řešením.

PŘEČTĚTE SI: Nástroj brněnských studentů na odhalování šikany užívají po celém světě. I ve škole, kde terorizovali Muska

Úvodní foto: VOŠMET/Vyšší odborná škola Mediální tvorby 

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články