Virtuální realita jako oficiální součást výuky. Program VR School žáky vtáhne do tajů vesmíru i lidského těla

Virtuální realita jako oficiální součást výuky. Program VR School žáky vtáhne do tajů vesmíru i lidského těla

12. dub 2022 Anna Jurečková 5 min

Trend digitalizace výuky pokračuje i po odeznění pandemie. Svědčí o tom mimo jiné nový program postavený na virtuální realitě VR School, jenž je výsledkem spolupráce města Plzeň a technologických institucí. Po úspěšném testování na plzeňských školách je projekt připravený zprostředkovat zkušenosti, které si nemohou v reálném životě vyzkoušet, i žákům v ostatních městech a v zahraničí. 

Virtuální realita dokáže prostřednictvím speciálních brýlí proměnit klasickou výuku v zážitek. Jako oficiální součást vyučování je školám nově k dispozici program VR School vyvinutý ve spolupráci města Plzeň, společnosti CIE Group a Centrea robotiky Správy informačních technologií města Plzně. Interaktivní forma studentům nejen přiblíží učivo z jiného úhlu, ale v ideálním případě také povzbudí jejich zájem o techniku a přírodní vědy. 

„Z průběžných dat je už nyní patrné, že výuka ve virtuální realitě pomáhá žákům s dlouhodobým zapamatováním látky, soustředěním i celkovou pozorností. Jako jedna z mála moderních metod učení zároveň převádí znalost na dovednost,“ komentuje v tiskové zprávě Marek Bárdy z partnerského vědecko-výzkumného pracoviště XR Institut, který se dlouhodobě věnuje aplikovanému výzkumu v oblasti využití virtuální reality v rámci tréninku a vzděláván. Odkazuje tak na výzkum vlivu audiovizuálního obsahu na učební proces a jeho dopady, jenž probíhal paralelně s vývojem VR School.

Další z výhod vzdělávání v simulovaného virtuálním prostředí je kromě vyšší míry porozumění obsahu učiva a jeho přiblížení z nových úhlů i zapojení modulů, jež minimalizují negativní projevy dětského autismu a ADHD.

Snadné ovládání a sledování postupu žáků v reálném čase

Program měly během letošního roku možnost si osahat v praxi první plzeňské školy. Pilotní testování proběhlo úspěšně a odezva na VR School podle radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorové předčila očekávání, a to ze strany učitelů, žáků i rodičů. Od dubna tak učební pomůcka vstoupila do distribuce po celé České republice i v zahraničí. Zájem zatím projevily základní školy z Pardubického, Jihomoravského nebo Olomouckého kraje, ale se také první vzdělávací instituce z Německa nebo Slovenska. 

„Virtuální realita otevírá zcela nové možnosti, jak si osvojit učivo, které je těžko představitelné a které si žáci nemohou v reálném světě vyzkoušet například cesta do vesmíru či cesta do lidského těla,“ doplňuje učitelskou zkušenost Adéla Turčová z Gymnázia Františka Křižíka, kde je již program VR School zapojen do hodin fyziky a přírodních věd. Využití najde také při výuce chemie, kde pomůže ověřit znalosti u nebezpečných pokusů, nebo zeměpisu. 

Technologie klade důraz na uživatelskou přívětivost, jde tak vstříc i konzervativnějším pedagogům. Součástí řešení je úvodní instruktáž a technická podpora na telefonu. „Ovládání je opravdu intuitivní a problémy s technologií měla mizivá většina zapojených učitelů. Kromě metodických podkladů mají pro lepší zvládnutí výuky k dispozici také tablet, kde lze v reálném čase sledovat, jak rychle jednotliví žáci pracují a postupují výukovým modulem,“ vysvětluje produktová manažerka Linda Kitzbergerová z CIE Group. Inovační skupina má zkušenosti například z vývoje virtuálního prostředí pro strojvedoucí Českých drah nebo zdravotníky v oblasti bezpečnosti práce. 

Dostat virtuální realitu do škol pomáhají i startupy

Oživení probírané látky za využití virtuální a rozšířené reality si před sedmi lety vytyčil za cíl také startup Lifeliqe. Žáci se díky platformě pro 3D obsah, kterou firma s českými kořeny dodává do celého světa, mohou „setkat“  třeba s dinosaury nebo prožít výbuch sopky. V Česku distribuce interaktivního doplňku do vyučování funguje pod sesterskou značkou Corinth a nabízí primárně pokrytí přírodovědných oborů. 

Na základě zpětné vazby ze škol Corinth uvádí, že u 86 procent žáků došlo ke zlepšení studijních výsledků. Dále poukazuje na zvýšenou zábavnost hodin a lepší porozumění látce. Většina učitelů navíc s digitální učební pomůckou považuje přípravu na hodiny za snadnější.

Fyzikální zákony a vědecké fenomény mohou být pro humanitně zaměřené studenty těžko uchopitelné. Zatraktivnit látku probíranou v hodinách fyziky a chemie se skrze augmentovanou realitou snaží také interaktivní učebnice Vividbooks. Jejich listy „ožívají“ pomocí tabletu nebo telefonu a mají v dětech podpořit hledání souvislostí a přemýšlení o světě kolem sebe. Digitální vzdělávací materiály podle Vividbooks zakoupilo už více než 263 základních škol a víceletých gymnázií v Česku a na Slovensku.

PŘEČTĚTE SI: Vividbooks „rozhýbali” učebnici fyziky, teď chystají novou interaktivní knihu věd pro domácnosti

Foto: VR School

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články