VIDEO: Robot, který prý připraví dokonalou kávu. Startup Artly získal přes 200 milionů na nové pobočky v USA
Artly, robot, který vám připraví údajně dokonalou kávu. (Foto: Artly)

VIDEO: Robot, který prý připraví dokonalou kávu. Startup Artly získal přes 200 milionů na nové pobočky v USA

2. říj 2022 Václav Lang 1 min

A baristi nebudou mít co žrát. Tak by mohla při troše přehánění znít parafráze slavné hlášky z Pelíšků při pohledu na robotické rameno servírující „pokaždé dokonalý šálek kávy”. Mladičký startup ze Seattlu, který teď na svého robota-baristu získal investici 8,3 milionu dolarů (211 milionů korun), se ale dušuje, že lidské kavárníky nevytlačí.

Zdá se to logické. Nač slepě spoléhat, že se letenský, potažmo Seattleský kníratý barista dobře vyspal a přichystá svému zákazníkovi ve vykasaných manšestrákách do práce dokonalé karamelové café latté z mandlového mléka, když to za něj může udělat stroj, u něhož je nižší pravděpodobnost, že mu v některé části procesu ujede „artsy” potetovaná ruka?

Tenhle robot se jmenuje Artly. Je produktem stejnojmenného amerického startupu, který vznikl teprve před dvěma lety a na západním pobřeží Spojených států už má pět ých poboček. Aktuálně naraisoval v přepočtu přes 200 milionů korun, které se chystá využít na další rozšíření.

Autoři nápadu tvrdí, že jejich stroj poháněný umělou inteligencí připraví „pokaždé dokonalý šálek kávy”, a to za pomoci algoritmů, které řídí robotické rameno a sledují kvalitu nápoje. Společnost si dokonce sama praží kávová zrna.

CEO Meng Wang připouští pro GeekWire, že jejich produkt může mít vliv na snížení potřeby lidské práce v jejich kavárnách, zároveň ale argumentuje, že to nemusí nutně znamenat vytlačování pracovníků. Baristi z masa a krve se podle něj budou nyní moci více věnovat „vytváření lepších receptů, výuce robota a poskytování služeb zákazníkům”.

Artly nicméně není jediný projekt, který jde podobným směrem. Zde například uvidíte stručný přehled dalších kaváren, které zavádějí do provozu robotickou obsluhu. V tuzemsku je patrně nejslavnějším podnikem tohoto druhu Cyberdog v pražských Nových Butovicích.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články